– Har aldri opplevd maken

Høy stemning hos Aschehoug: – Jeg tror ikke noe forlag har hatt så mange finalister noen gang, sier Vidar Strøm Fallrø (bildet).

I dag ble det klart hvilke ti bøker bokhandlerne hadde nominert til årets Bokhandlerpris. Seks av de ti finalistene er Aschehoug-forfattere.

– Det da være ny rekord? I alle mine år i bokbransjen har jeg aldri opplevd at ett forlag har hatt så mange av de nominerte, sier Vidar Strøm Fallrø, kommunikasjons- og markedsansvarlig for skjønnlitteratur hos Aschehoug.


Aschehoug-finalist 1 og 2: Maja Lunde og Trude Teige

 

– Tidenes beste høstliste

Selv på helt vanlige gråværsdager er han i stand til å mobilisere betydelig entusiasme for sine forfattere. På en festdag som denne er det rett før sikringsboksen ryker:

– Fytti rakkern – no så gøy! Det er helt utrolig! Utbryter en overlykkelig Fallrø.

Samtidig kommer ikke de mange nominasjonene som noe sjokk:

– Vi har lenge ment at vi kanskje hadde tidenes beste skjønnlitterære liste under oppseiling, så vi har faktisk gått litt og ventet på høsten 2017. I forkant hadde jeg en vill drøm om at vi kanskje kunne få halvparten av nominasjonene. Men seks av ti er knapt til å tro, sier Vidar Strøm Fallrø.

 
Aschehoug-finalist 3 og 4: Carl Frode Tiller og Jan Kjærstad

 

Bokhandlernes egne favoritter

Bokhandlerprisen henger høyt hos forlagene:

– Dette er jo bokhandlerne selv som stemmer frem sine egne favoritter, så det er klart den er viktig for oss.

Samtidig er det også den prisen som sannsynligvis har størst påvirkning på boksalget. Flere av forlagene driver heftig valgkamp og lobbyvirksomhet for sine kandidater.


Aschehoug-finalist 5 og 6: Tom Egeland og Helga Flatland

 

– Flott bredde

– Hvordan jobber dere for å påvirke bokhandlerne?

– En nominasjon til Bokhandlerprisen er jo et resultat av den jobben vi generelt gjør for utgivelsene våre. Det gjelder først og fremst å påvirke bokhandlerne til å lese bøkene. Vi har vært veldig bevisste på å gi de viktigste utgivelsene våre godt med rom og oppmerksomhet, og vi har sørget for å legge disse slik at de ikke går i beina på hverandre. Og så må vi selvfølgelig ha gode bøker å markedsføre – og det har vi!

– Din egen favoritt?

– Den får du selvsagt ikke, sier en lattermild Fallrø. – Jeg er bare veldig glad for finalistene bokhandlerne har plukket ut. Ikke bare det at de har valgt seks Aschehoug-bøker, men at disse også representerer en så stor og flott bredde av skjønnlitteraturen vår.

 

(Foto Lunde og Teige: Oda Berby – Tiller: Akam1k3 – Kjærstad: Mimsy Møller – Egeland: Raymond Mosken – Flatland: Niklas Lello)