Bokhandel med «panteautomat»

En italiensk bokhandler tilbyr skoleelver gratis bøker dersom de leverer flasker og bokser til resirkulering.

En bokhandler i Sør-Italia tilbyr gratis bøker til skoleelever, mot at de leverer inn én plastflaske og én brusboks som kan resirkuleres.

Michele Gentile, innehaveren av bokhandelen og kafeen Ex Libris Cafe i Polla, en liten by i nærheten av Salerno, fortalte CNN at han vil oppfordre barna til å lese samtidig som de gjør noe godt for miljøet.

Michele Gentile (Foto: Instagram)

– Målet mitt er å spre leseglede til italienere som ikke vanligvis leser, og på samme tid hjelpe miljøet, sier Gentile, som håper initiativet kan bli landsdekkene:

– Jeg håper dette påvirker hele landet. Det vil i så fall være revolusjonært, ikke bare for planeten, men også for barnas utdanning og senere jobbmuligheter, sier han.

Bøker i påvente av eier

Bøkene han gir til skoleelevene blir donert av bokhandelens kunder, gjennom en italiensk tradisjon som stammer tilbake til Napoli under andre verdenskrig. Her kunne kunder på kafeer kjøpe kaffe i såkalt «påvente». Det vil si at de kjøpte to kaffekopper, én til seg selv og én som en anonym gave til neste kunde. Tilsvarende kan kundene hos Ex Libris Cafe kjøpe én bok til seg selv, og samtidig donere én bok til skoleelvene som samler inn tomflasker.

Men selve ideen bak «flasker for bøker»-initiativet fikk Gentile da han så en stor haug plastflasker noen hadde kastet fra seg på et jorde.

– De var i hvert fall verdt rundt 300-400 euro, nok til å betale for én skoleelevs bøker et helt år. Da tok jeg kontakt med skolen i nærmiljøet, som startet en flaskeinnsamling.

Med pengene Gentile fikk fra å pante flaskene elevene hadde samlet inn, kjøpte han bøker til hele klassen. Dette ga ham mersmak:

– Så da tenkte jeg: Hvorfor ikke gi bort bøker til barn som bringer meg plastflasker og bokser?.

Flasker fra hele Italia

Initiativet har allerede nådd store deler av Italia, og nå har skoleelver også i Nord-Italia begynt å sende Gentile flasker med ønske om gratis bøker.

– Bare i går ga jeg ut 60 bøker, som andre kunder har kjøpt. Tenk hvis alle barn i verden kan levere inn flasker og motta bøker på denne måten. Jeg vet det bare er en drøm, men hvorfor skal jeg ikke forsøke å gjøre det?.