Bøker i skyggen og svett Mallorca-blanding

Bjørn Fredrik Drangsholt tilbringer helst sommeren i skyggen med en god bok, og i år er det Jane Gardams bok som ligger øverst i bunken.

Bjørn Fredrik Drangsholt syns bøker er gøy, men tog er vel aller morsomst – bortsett fra nå i sommermånedene. Så dersom han kunne gi en brennmanet til noen ville det vært Bane Nor, som skaper vanskeligheter for sommerpendlere. 

 

Hvor tilbringer du ferien? 

Etter et mindre heldig sommeropplegg i fjor, planlagt og tilrettelagt av meg selv– med regn og 12 grader i 3 ½ uke i Vik i Sogn, bærer det i år, sammen med rundt 1 million andre nordmenn, til Mallorca, om Bjørn Kjos står oss alle bi.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

Definitivt med. I år blir det manus og ferdige bøker, i skyggen, med en pose svett Mallorca-blanding.

Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

Hittil i år er det helt klart Colson Whiteheads «Den underjordiske jernbanen». Øverst i bunken, og allerede påbegynt, etter tips fra en av de spesielt dyktige bokhandlerne i Bergen, Jane Gardams «Old Filth» (som er kommet på norsk i vår).

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid? 

Jeg må nesten si «mat». Det er viktigere for meg hvem som sitter rundt bordet enn hva som står på bordet (minus rømmegrøt – da kan folket rundt bordet være så bra det bare vil)

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

Gamle og nye kolleger (smiskefjes). Og Gregory Porter, for da kunne han, når han fikk lyst, og ikke hadde mat i munnen, sunget en sang eller to.

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

At det fortsatt er mulig for bokfolk å få jobb i bensinstasjonbransjen.

… og hvem Bok-Norge ville du helst gitt en brennmanet? 

Tror jeg må svare Bane Nor, som gjør det vanskeligere for Bok-Norges togpendlere å komme seg på jobb i sommer. Nei, forresten, jeg har alltid hatt litt angst for brennmaneter, så har ikke lyst å gi noen til andre heller.

Bøker er gøy, men tog er vel aller morsomst. Hvis du kunne velge fritt; ville du hellet jobbet med tog?

De to er jo ikke gjensidig utelukkende. Litt ambisiøst for meg med et helt litteraturtog, kanskje, men kanskje jeg skal starte min egen litteratur-dresin?

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

Jeg hadde nok prioritert å få ryddet opp i fotballforbundet. Overtalt noen gode spillere til å bytte statsborgerskap. Etter at det var i orden ville jeg ha jobbet for å la enda flere unge få bruke sine kreative evner på kulturskoler og lignende. Med dans, musikk, film og litteratur og den slags.

Hva  en god sommerferie inneholde?

Jeg synes den bør inneholde passe varme dager og nokså svale kvelder, myggfrihet, gode radioprogrammer, helst et hørespill eller to, gjerne «Tordivelen flyr i skumringen» (kan anbefale årets NRK-hørespill, basert på CLUE-serien til Jørn Lier Horst), og minst en skikkelig topptur.

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

Hva er snittet ditt på Atle Nielsens bok365-kvisser?

 

 

(Hovedfoto: Vebjørn Rogne)