Hemmelig sparetiltak

Hilde Hagerups nyeste barnebok «Bestefar og jeg sparer til hund» handler om et hemmelig spareprosjekt og drømmen om en liten hund.

Hilde Hagerup har utgitt flere barnebøker, blant annet den kritikerroste serien Spøkelsene på Frostøy og nøt stor suksess som manusforfatter til den populære julekalenderen Snøfall i 2016. Til daglig arbeider Hagerup på Norsk barnebokinstitutt, hvor hun får mye av inspirasjonen til bøkene sine.

Hagerups nyeste barnebok handler om besteforeldres spesielle forhold til barnebarna. Vi møter Pelle som ønsker seg hund. Mamma sier nei. Men heldigvis har Pelle en ganske vilter og barnslig bestefar, som syns det å skaffe seg en hun er en kjempegod idé. Pelle og bestefar lager dermed en hemmelig pakt om å spare til hund.

 

 

Forfatter: Hilde Hagerup

Aktuell med: Bestefar og jeg sparer til hund (Aschehoug)

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Ideen til «Bestefar og jeg sparer til hund» fikk jeg egentlig fra faren min og hans forhold til ungene mine.  Jeg tror mange besteforeldre har et litt mer avslappa forhold til regler enn oss foreldre. Litt sånn: «Hva vil dere ha til frokost? Kunne det smake med en iskrem?»

Denne boka handler om Pelle, som ønsker seg hund. Mamma sier nei. Bestefar sier ja. Dvs. Han sier: «Ønsker du deg hund? Det kan vi fikse.» Pelle og bestefar lager en hemmelig pakt om å spare til hund. Boka handler om alt de gjør for å tjene penger. Uten at mamma må få vite noe.

Jeg ville lage en skikkelig tykk bok som likevel er lett å lese, for barn som nokså nylig har begynt å lese selv. Boka er gjennomillustrert av superdyktige Ingrid dos Santos. Det har vært utrolig gøy å jobbe med henne!

Tre barnebok-favoritter:

Michael Ende, Maria Gripe og Maria Parr.

Sjekk ut:

Fjorårets strålende bok av Marianne Kaurin: «Deres Majestet». En så godt som perfekt barnebok, den egner seg både til høytlesning og til å lese selv.

Hvordan jobber du?

Jeg jobber på Norsk barnebokinstitutt, og en av oppgavene mine er å lage kurs og workshops for barnebokforfattere og formidlere. Så jeg prater mye med kollegaer om det å skrive, og inntrykket mitt er at de fleste jobber som meg. Ganske hardt og disiplinert. Før jeg fikk barn var jeg nok litt mer der at jeg ventet på inspirasjonen mens jeg stirret ut av vinduet. Det har jeg slutta med, for å si det sånn.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn? 

Brødrene Løvehjerte. Jeg lå og leste med lommelykt under dyna lenge etter leggetid og grein og grein og elsket det.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Hermione Granger. Og hun skulle sagt: Du og jeg burde bli bestevenner, Hilde. Og nå skal jeg vise deg biblioteket.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Ronja Røverdatter.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

En hovedperson vi tror og heier på. Et ekte, troverdig barn som ikke bestandig gjør gode valg, men vekker empatien i oss og tar oss med på et eventyr. Og så mener jeg at en virkelig god barnebok må ha et godt språk. Sånn som bøkene til både Maria Parr og Marianne Kaurin har.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Jeg har vokst opp med Lindgren, men jeg vil nok likevel på eventyr med Harry Potter.