– Bøker for den neste generasjonen

Erik Harrnell (t.v) og Erik Wattne i Pickatale (Foto: BOK365)

Pickatale er appen som kombinerer lyd, tekst og illustrasjon. – Vi utviklet et format som er skreddersydd for unge lesere.

– Filmindustrien er blitt grunnleggende forandret av Netflix, og musikkbransjen av Spotify. Nå forandrer nye strømmetjenester også bokbransjen, og Pickatale er kanalen for den neste generasjonen, sier Erik Harrell, CEO i Pickatale.

De fleste bransjer har blitt revolusjonert av nye skybaserte plattformer, og bokbransjen endrer seg også i møte med nye aktører, som Storytel og Fabel. Den nyeste utfordreren er Pickatale, en interaktiv lese- og lydbokapp, som hevder å tilby noe markedet mangler:

– Det finnes ingen gode løsninger for barnebøker i de strømmetjenestene som er tilgjengelige for norske bøker i dag. Det er dårlig tilbud av illustrerte barnebøker, og det er det unge lesere helst vil lese, forteller Harrell, og legger til at deres målgruppe er fra ti år og yngre.

Pickatale ble grunnlagt i 2013 av Sigbjørn Dugal, da han slet etter å finne norske barnebøker i et utenlandsk marked.

– Sigbjørn flyttet med familien til Beijing, og ønsket at barna hans skulle kunne lese og snakke på norsk. Men utvalget av norske barnebøker i Kina var selvsagt ikke-eksisterende, og det var også ganske begrenset og veldig dyrt med e-bøker på den tiden. Han så etter en løsning, og det han skapte var ganske visjonært, forteller Harrell.

Netflix for barnebøker

– Magien med Pickatale er kombinasjonen av lyd og karaoke-stilen på teksten, sier Harrell.

Pickatale tilbyr flere barnebøker, og kombinerer tekst, illustrasjon og lyd. Du kan altså lese en bok som en vanlig e-bok, eller legge til en fortellerstemme. Du kan også bare høre på lydbok, eller kombinere både tekst og lyd.

– Vi er som Netflix for barnebøker, særlig fordi vi produserer mye av vårt eget innhold, sier Harrell.

Appen tilbyr alderstilpasset innhold, og fortellerstemmer fra kjente skuespillere. I tillegg kan leseren også ta del i historien, gjennom interaktive illustrasjoner. Et abonnement koster 89 kroner i måneden, eller 49 kroner i måneden om du velger et årsabonnement.

– Dette er en mer aktiv og deltagende opplevelse, og ikke som en å lese en papirbok. Vi utviklet et format som er skreddersydd for unge lesere, forteller Harrell.

Og den norske bokbransjen har fattet interesse for den nye plattformen:

– Det vil alltid finnes papirbøker, men dette er kanalen for neste generasjon. Barn i dag er vant til mer engasjement og underholdning, derfor blir de begeistret av Pickatale. Og det samme blir forlagene, som har vært veldig positive i møte med oss.

Pickatale har bøker fra flere norske forlag, som Gyldendal, Aschehoug og Omnipax, i tillegg til bøker fra Disney. Til sammen finnes det rundt 1300 norske bøker brukerne kan velge mellom, i tillegg til 700 engelske bøker.

Pickatale i skoleundervisningen

– Vårt mål er å skape leselyst, og Pickatale tar bøkene med til der unge lesere allerede oppholder seg – nemlig på ulike nettbrett, sier Harrell, og legger til:

– Barna liker denne appen fordi den er underholdene, og foreldrene ser at den fungerer til å motivere ungene til å lese. Forlagene liker appen fordi de ser at dette er fremtiden, og vi har også fått positive tilbakemeldinger fra forfattere. Dessuten liker også pedagoger Pickatale, fordi det finnes gode pedagogiske aspekter ved kombinasjonen av lyd og uthevet tekst.

Samtidig bygger også Pickatale opp et arsenal av sakprosabøker, som er rettet mot skoleundervisning:

– Vi ønsker å lage materiell som kan supplere skolebøker. Flere lærere vi har snakket med sliter med å finne godt tilleggsmateriell, som engasjerer elevene, på internett. Derfor lager vi ulike bøker om for eksempel vikingtiden, viktige slag, og hvordan det var å være barn under forskjellige tidsperioder.

I tillegg utgir også Pickatale to e-aviser for yngre lesere.

– Igjen er det lærerne som har ønsket seg flere emner å diskutere i timen, og materiell til å lære elevene kritisk tankegang og få dem interessert i nyheter. I avisene våre presenterer vi også tema som interesserer barna, som for eksempel hvorfor vi feirer pride, hva er dysleksi og hvordan takler man en skilsmisse.

Velger seg Mozart

– Pickatale er en plattform hvor barn kan utforske fritt og finne bøker som interesserer dem. Det er mange foreldre som gir barna bøker de selv leste som unge, og de er ikke alltid interessert. Her kan barna finne ut selv hva de vil lese, sier Harrell, og kommer med et eksempel fra en bruker:

– Det var en forelder som gikk gjennom sønnens leseliste i Pickatale-appen, og så at han hadde lest bøker om Mozart. Og hun ble kjempeoverrasket over at det var et tema som interesserte sønnen.

Harrell påpeker at de ikke prøver å overta rollen til bokhandlerne eller bibliotekene – men at Pickatale må sees på som et supplement.

– Det vil alltid være barn som leser papirbøker, men jeg tror forlagene og forfatterne ser at Pickatale er en ny og spennende plattform for bøkene deres – og et sted hvor de kan nå lesere de normalt ikke ville nådd. Det er tydelig i eksempelet med gutten som leste om Mozart.

Globale ambisjoner

Det er mange foreldre som ikke ønsker at barna skal tilbringe mer tid på skjermer, men Harrell har gode argumenter for hvorfor Pickatale burde unntas fra skjermtid-regler.

– Vårt argument er at ungene allerede bruker nettbrettene og smarttelefonen flittig. Der kan de gå bananas på Youtube eller spillsider, og foreldre har ingen kontroll over de voldelige og upassende tingene de eventuelt kommer over. Når barnet ditt er på Pickatale kan du være trygg på at alt er passende og av høy kvalitet – dette er et trygt sted.

Pickatale lanserte nylig i Sverige, og i oktober lanserer de i Storbritannia. Neste år står USA og andre europeiske land for tur.

– Vi har globale ambisjoner, sier Harrell.