Bokbloggerpris til Strøksnes og Vatne

Bokbloggerprisen ble delt ut for tredje gang lørdag kveld. Morten Strøksnes forsetter å samle heder for "Havboka".

Vinneren i klassen Årets Roman ble Bjørn Vatne med Slik skal vi velge våre ofre, mens Åpen klasse ble vunnet av Morten Strøksnes for Havboka. Det er første gang prisen går til en mann. Til og med to menn.  

 

Bøkene som kan nomineres, må være skrevet av norske forfattere og utgitt for første gang på norsk året før prisen deles ut. Prisen som er delt ut er altså  for bøker utgitt i 2015.

Vatne-Bj-rn_Alexander-Worren
Prisvinner: Bjørn Vatne. Foto: Alexander Worren

Bokbloggerprisen er demokratisk og uavhengig og har ingen jury og derfor heller ingen jurybegrunnelse. Nedenfor er et par utdrag fra noen bloggtekster fra bloggere som har stem frem bøkene.

 

Bloggere om Havboka;

Det utrolig at noen våger å satse på å skrive en slik bok med tanke på hvilke bøker som normalt selger. Heldigvis ble boken skrevet og utgitt. Heldigvis har jeg den i bokhyllen; boken tåler å leses både en og flere ganger. Den er interessant og lærerik, inspirasjon til å lese mer om temaene han skriver om. Tones bokmerke

 

havbokaUnderveis i lesingen, og i ettertid, er jeg veldig glad for at jeg gav denne boka en sjanse. Strøksnes skriver godt og levende, og evner å få denne sakprosaboka til å fremstå som like, hvis ikke mer spennende, enn en saftig thriller. Forfatteren både underholder og opplyser i denne boka, samtidig som han deler en personlig, selvopplevd historie med oss. «Havboka» er i så måte et vellykket eksempel på sjangeroverskridende litteratur. Bokvrimmel

 

Da jeg lånte denne boka på biblioteket, sa bibliotekaren til meg at dette er en god fagbok. Det ga meg ikke lyst til å lese boka, for fagbok var virkelig ikke det jeg ville bruke ferien min på. Men for en fagbok! Så vakker og tankevekkende. Det er SÅ mye fakta i denne lille boka at den fort kunne blitt tung og kjedelig. Det blir den ikke. Havboka får meg til å stoppe opp og tenke. Til å sette pris på livet. På å tenke mer over det forvalteransvaret vi har, og hvordan vi nok på mange måter glemmer havets store betydning her. Mange av fiskeartene skades av plastforurensing, bl. a. plankton. Hva skal vi gjøre når det ikke er plankton igjen? Uten plankton, ingen oss! Piaskulturkrok

 

Bloggere om Slik skal vi velge våre ofre:

vatneRomanen er lettlest, og med en god driv. Den er uventet alvorlig og tar opp mange aspekter av livet det er verdt å filosofere litt over. Det er ikke utelukkende en hverdagsroman, for en tydelig spenning følger handlingen hele tiden. Tine sin blogg (Tine Sundal)

 

Dette er en roman som rommer mye, både om det å være alenepappa, vanskelig nok i seg selv, med andres argusøyne på den rollen han gjør, men også om hvordan et menneskes skyggesider får utløp på det mørke nettet med uante konsekvenser. Det er også en roman om sorg og fortvilelse, og hva en i utgangspunktet rolig og sindig mann som Kjetil kan finne på å gjøre. Artemisias verden (Anita Næss)

 

Bjørn Vatnes roman rommer så mye; utenforskap og omsorg, depresjon og sorg og tildels kanskje en form for omsorgssvikt mot datteren som han er så inderlig glad i. Flukten fra virkeligheten (Mari Høe)

 

Forfatteren tar oss med på en reise i kontraster. Språket er godt. Handlingen og hovedpersonene vekker både ubehag og ømhet. Bjørn Vatne viser stor psykologisk innsikt og en egen evne til å treffe en nerve, både i leseren som individ, samt i vår samtid. Bokvrimmel (Belinda Kjernli)

 

 

De kortlistene til prisen for Årets roman var:

Bienes Historie av Maja Lunde

Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne

Vingebelastning av Helga Flatland

 

De kortlistede i Åpen klasse var:

Fotturar i Norge av Gaute Sortland (kortprosa)

Slipp Hold av Heidi Sævareid (ungdomsroman)

Havboka av Morten A. Strøksnes (dokumentar)

Astrid Lindgren av Margrete Bjorvand og Lisa Aisato (illustrert sakprosa for barn)

 

Tidligere vinnere:

2013

Urd av Ruth Lillegraven (Åpen klasse, lyrikk)

Fugletribunalet av Agnes Ravatn (Årets roman)

2014

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi (Åpen klasse, noveller)

Finne ly av Aina Basso (Årets roman)