Bokbåten får leve

Det er klart etter budsjettforhandlingene i Hordaland fylkeskomune.

Bokbåten Epos skal få tøffe videre rundt i Hordaland og Møre og Romsdal, til glede for store og små boklesere i fjord og på øy i de to vestlandsfylkene. Det ble klart da SV satte videre drift som krav for å bli enige med Arbeiderpartiet, KrF og Senterpartiet under budsjettforhandlingene denne uken. 

 

– Jeg har selv vært en av ungene som har besøkt «Epos», og de besøkene var med på å utvide min horisont da jeg var liten. Det tror jeg den fortsatt gjør, sa SV-representant Aud Karin Oen til NRK Hordaland da forhandlingene var i boks.

 

Forfatteropprør

DSC02397
En glad mann: Gunnar Staalesen

Det ble bråk da fylkesrådmannen foreslo å legge ned driften av bokbåten Epos i budsjettforslaget for 2016. Flere av Hordalands fremste forfattere stilte opp for båten i en aksjon forleden.

– Bibliotek er viktige i utgangspunktet, og dette er et blibliotek som når frem der det ikke går busser eller biler og der de ikke har andre kulturtilbud i det hele tatt. Ikke minst er driften viktig for barna, sa Gunnar Stalesen til BOK365 under aksjonen mandag.

I dag er Staalesen en glad mann:

– Dette viser at protestene våre er blitt hørt. I går ble det også klart at den nedleggingstruede bibliotekfilialen på Landås i Bergen får leve videre. Dette tyder på at det nyvalgte politiske styret både i fylke og kommune fører en atskillig mer kulturvennlig politikk enn forgjengerne. Det er løfterikt, sier Gunnar Staalesen til BOK365.

 

– Et tilbud som fungerer

Chris Tvedt, som også aksjonerte mandag er i likhet med Staalesen en glad mann i dag.

– Jeg synes det er utrolig gledelig, sier han til BOK365. – Jeg er lettet over at det finnes skikkelige politikere som forstår hva dette tilbudet betyr for for distriktene. Jeg tenker at det ikke nødvendigvis er vond vilje som gjør at slike forslag om nedleggelse kommer. Det er mer det at politikerne og byråkratene faktisk ikke fatter hvor viktig dette er. Det går på en måte under radaren, for dette er ikke et glamorøst tilbud med snorklipping og stas og overskrifter. Dette er et over femti år gammelt tilbud som faktisk fungerer.

 

Les også: Sammen for bokbåten

 

DSC02413
En glad mann: Chris Tvedt

 

Tøffer videre

Bokbåten Epos har i dag 52 stoppesteder i Hordaland, fordelt på 21 kommuner. Hvert stoppested får to besøk i året.

I 2014 ble det lånt ut 23 548 bøker. 3 923 personer, de aller fleste barn, besøkte båten. Det var også 93 kulturprogram på bokbåten i 2014, med et samlet publikum på 3 733.

Båten, som har vært i drift siden 1963, har vært foreslått nedlagt en rekke ganger, og nabofylket Sogn og Fjordane la ned tilbudet tidligere i år. Nå får den altså leve videre en stund til i nabofylkene. Det er det mange som er glade for.