- Forfatterne vil tjene mindre hvis de ikke er tilgjengelige på strømmetjenestene, mener Lars Sørgard.
Konkurransetilsynet går nok en gang til angrep mot Bokavtalen:
– Bokavtalen hindrer omstilling. I dag er fastprisavtalen noe som er til for å beskytte den trykte boken. En fastpris i en lang periode gjør at forleggerne har mindre interesse av å satse på digitalt produkter. Det er særlig tydelig for strømmetjenester hvor nye utgivelser er stengt ute, til stor ulempe for norske bokkunder, sier Lars Sørgard (bildet), direktør i Konkurransetilsynet til NRK.
– Uheldig for kunden
I dag gjør fastprisbestemmelsene i Bokavtalen at abonnentene i strømmetjenester som Storytel og Fabel ikke har nye bokutgivelser som en del av strømmetilbudet.
– Når bokkunden ikke får tilgjengelig ny norsk litteratur på den kanalen som vokser mest, altså strømmetjenester, er dette uheldig for kunden, sier konkurransedirektøren.
– Gir forutsigbarhet
Frontene i denne diskusjonen synes like fastlåste som tidligere. Sørgard får liten støtte hos direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen og Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik, som begge ønsker forutsigbare rammevilkår.
– Royalty er viktig for forforfatteren, og fastpris gir forutsigbarhet, sier Kriznik til NRK.
Konkurransedirektør Sørgard mener dette er å snu det hele på hodet:
– Forfatterne vil tjene mindre hvis de ikke er tilgjengelige på strømmetjenestene. Strømmetjenester er kommer for å bli og de vil vokse. Stenger vi ny norsk litteratur ute, så er det et problem for forfatterne uansett.
(Foto: Konkurransetilsynet)