Blir ny kulturminister

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande blir Norges nye kulturminister.

I kjølvannet av Jeløya-samtalene pusles nå de siste bitene i Erna Solbergs nye blå-grønne regjering. Trolig blir denne utnevnt av Kongen i statsråd allerede i morgen. Skal vi tro VGs spekulasjoner, ligger Venstre an til å få tre statsråder: Nestleder Ola Elvestuen overtar som klima og miljøminister, Iselin Nybø blir trolig statsråd for forskning og høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet, og viktigst for våre lesere: Sjefen sjøl, Trine Skei Grande, ligger an til å bli kulturminister. Etter det VG erfarer fikk Grande fritt velge departement, ettersom hun er partileder.

Utnevnelsen av de tre er nå også blitt bekreftet til flere medier.

God erfaring med partiledere

Utnevnelsen av Grande som kulturministeren vil skje til applaus, skal vi tro vår lille rundspørring i bokbransjen. For allerede på senhøsten i fjor pekte BOK365/Bok & Samfunn på Trine Skei Grande som en ikke usannsynlig kulturminister, hvis Venstre skulle ta veien inn i regjering.

– Trine Skei Grande kunne kanskje gjøre en forskjell, som partileder i kulturministerstolen, sa forlegger Håkon Harket til BOK365/Bok & Samfunn den gang da.

Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson delte den vurderingen: – Skulle Venstre komme inn i regjeringen, har vi tidligere gode erfaringer med partiledere som kulturminister. Og Trine Skei Grande er en begeistret leser, som også har grundig kjennskap til litteraturfeltet.

Et godt navn

– Hvis Venstre går i regjering, så er Trine Skei Grande et godt navn. Hun har vært en pådriver i viktige kultur- og litteraturpolitiske saker. Hun er en bokleser, opptatt av bibliotek, og hun ville kunne sett kultur- og skolepolitikken i sammenheng, både for å styrke skolebibliotekene, men også for å styrke de estetiske fagene i skolen og sørge for kunst-, kultur- og litteraturopplevelser i skolen, sa Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik, og legger til: – Venstre og Skei Grande har også mange gode løsninger når det gjelder sosiale rettigheter og vilkår for selvstendig næringsdrivende, som er en viktig del av kunstnerpolitikken der mye er ugjort.

– Trine Skei Grande? Slett ikke dumt. Hun er veldig interessert i feltet, og en som virkelig svarer på e-poster når vi ønsker dialog, sa Bibliotekforening-leder Mariann Schjeide.

 

Les også: Slutt for e-bokmomsen

 

(Hovedfoto: Trine Skei Grande på skolebesøk på Grefsen i Oslo. Foto: Venstre)