Blinis med Willoch

Hilde Susan Jægtnes (foto: Bokvennen)

Hilde Susan Jægtnes jobbet et år som gårdshjelp på Island. Det ble det en roman av. Som hun gjerne diskuterer over noen blinis med Kåre Willoch. Om hun får velge samtalepartner.

Forfatter: Hilde Susan Jægtnes (44)

Aktuell med: Gildra, Bokvennen Forlag

Hanna reiser til Island for å jobbe på bondegård som et ledd i veterinærutdannelsen. I ett år strever hun for å bli akseptert i et samfunn preget av hardt fysisk arbeid, utilregnelige dyr og overskridende fyll.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Jeg ble utfordret av redaktøren min, Håkon Øvreås, til å skrive så nøkternt jeg kunne. «Du klarer det ikke, gjør du vel?» gliste han, og dermed ble jeg provosert nok til å prøve. Samtidig hadde jeg lenge hatt lyst til å skrive en historie inspirert av det året jeg selv jobbet som gårdshjelp på Island. Siden jeg ofte skriver surrealistisk, springende og assosiativt, var det en stimulerende utfordring å forholde seg til et ferdigbakt litterært univers og en begrenset tidsperiode som dramaturgiske rammer, attpåtil i en språkdrakt som lå tett inntil psykologisk realisme (skjønt med enkelte utbrudd av subjektive filtre og tankestrømmer). Samtidig følte jeg meg fri til å dikte innenfor rammene, så det ikke skulle bli en roman som lå altfor tett opptil virkeligheten.

Tre favoritter:

James Baldwin: Notes of a Native Son. Etter å ha sett dokumentarfilmen «I Am Not Your Negro» ble jeg dypt forelsket i Baldwins litterære stemme, og ble enda mer forelsket etter å ha lest hans selvbiografiske essayer. Dypt gripende skildringer om sosial urettferdighet blottet for selvmedlidenhet fra et umistelig geni i det mest utsøkte språk du kan forestille deg.

Robert Walser: Jakob von Gunten. Dyptgripende og sjarmerende førstepersonsfortelling om en utspekulert, overdrevent servil og lengselsfull gutt som går på en kostskole for fremtidige mannetjenere (!).

Gunstein Bakke: Kontoret. Bakkes debutroman er en av de mest urovekkende og originale historiene jeg har lest, om en planteonanerende kontorist som takler sitt private helvete ved å slippe det løs på sine medarbeidere etter stengetid.

Uslipt diamant: 

Maia Kjeldset Siverts: Det ble en rotte!!!! Dette vulkanutbruddet av virtuose, absurde komi-tragedier i kortprosaform er et litterært og språklig overflødighetshorn alle må få med seg.

Sist leste bok:

Stig Aasvik: Ordføreren i Oslo. Pinlig oppriktige og intrikat sammenvevde livstråder som gir oppskriften på en unik mann og i samme åndedrag diagnostiserer velferdssamfunnet.

Hvordan jobber du?

Det varierer veldig. Med Gildra var det universet som påkalte historien, og med en så tydelig idé fra start gikk det fort å skrive. Andre prosjekter har vært mer mangefasettert, og har blitt unnfanget stykkevis og delt før jeg har funnet en tematisk bærebjelke med nok samlende kraft til at tekstene fungerte som et publiserbart verk.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Henrik Ibsen, uten tvil. Jeg har svermet for ham siden jeg gikk på videregående skole. Flere ganger har jeg gått til graven hans på vei hjem fra fest og grått av eksistensiell ensomhet (og følt meg sjalu på kona Susannah, som ligger ved siden av ham og som har fått printet et kjærlighetssitat fra Ibsen på den enorme, horisontale gravsteinen).

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Ingen jeg har lest så langt.

Hvis du var kulturminister for en dag?

Jeg ville fjernet ordningen med å la avgjørelsen om hvilke norske filmprosjekter som finansieres ligge i hendene på noen få enkeltkonsulenter hos Norsk Filminstitutt. I stedet ville jeg innført et panel på rundt 9 fagfolk (noe à la Det Litterære Råd) som skulle fått som eksplisitt mandat å belønne eksperimentvilje og sjangervågemot.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Jeg elsker å betro meg til meg selv på min offentlige facebook-profil.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

www.radioparadise.com, verdens nydeligste nettmusikkradiostasjon drevet av et eldre hippie-par i Nord-California med nesten akkurat samme musikksmak som meg – døgnet rundt, uten reklame. Prøv!

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Blinins på Annen Etage med Kåre Willoch!

 

(Foto: Bokvennen)