Bjørnsonstipendet til Skaranger

Maria Navarro Skaranger (Foto: Pernille Marie Walvik)

Maria Navarro Skaranger tildeles Bjørnsonstipendet 2019.

─ Maria Navarro Skaranger har allerede i ung alder skrevet to gode, og forskjellige, romaner. Med Bjørnsonstipendet håper vi Skaranger vil fortsette å utvikle forfatterskapet sitt, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

Bjørnsonstipendet tildeles en forfatter det er grunn til å knytte betydelige forventninger til og som fortrinnsvis er i etableringsfasen. Stipendet er på kr 25.000 og blir delt ut av Trine Stensen fra Bokhandlerforeningen på arrangementet i Molde 30.1.20.

Det er det litterære råd i Forfatterforeningen som utgjør juryen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Bokhandlerforeningen.

─ En uforutsigbar forfatter

─ Navarro Skaranger skiller seg definitivt ut fra mengden av unge forfattere. Hun har allerede presentert seg som en uforutsigbar forfatter både gjennom språk og innhold, sier Johild Kosberg Bredin, festivalsjef for Bjørnsonfestivalen.

Vanligvis blir Bjørnsonstipendet delt ut på festivalens åpningsarrangement i starten av september, men fordi vinneren var forhindret fra å delta ble både offentliggjøringen av stipendvinneren og selve utdelingen utsatt.

─ Vi er glade for at vi nå får presentere Maria Navarro Skaranger for publikum i Molde, og vi vil benytte anledningen til å feire både stipendutdelingen, ny publikumsrekord på årets festival og gjøre stas på våre fantastiske frivillige samme kveld, sier festivalsjefen.

Tidligere tildelt Knausgård

Maria Navarro Skaranger (f.1994) er fra Oslo. Debutromanen hennes, Alle utlendinger har lukka gardiner, ble solgt til Danmark allerede før utgivelse i Norge. Skaranger ble tildelt Debutantprisen 2015 og ble nominert til Tarjei Vesaas Debutantpris 2015 for denne romanen. I 2018 utkom den kritikerroste romanen Bok om sorg (Fortellingen om Nils i skogen). For denne ble Skaranger tildelt Osloprisen 2018.

Tidligere vinnere av Bjørnsonstipendet er blant andre Therese Tungen, Carl Frode Tiller, Johan Harstad og Karl Ove Knausgård.