– Jeg var visst en liten besserwisser

BARNEBOKPROFIL: – Da jeg var liten fantaserte jeg alltid over alle de bedre løsningene jeg hadde på problemene i Harry Potter, forteller Trine Sejrup. Hennes "Detektiv Trine" er også en ordentlig problemfikser.

Trine Sejrup jobber til daglig som både illustratør og designer. Hun har vunnet flere priser for sine arbeider, blant annet for tegneserien «Bokboden», som ble tildelt gullprisen for studentarbeider i Visuelt 2018. Nå er hun klar med en ny barnebokserie, hvor hun har skrevet og illustrert selv. Denne lete- og telleboka er den første i serien om Detektiv Trine.

 

Forfatter: Trine Sejrup

Aktuell med: Detektiv Trine på kattejakt (Aschehoug)

 

 

 

 – Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

– Jeg hadde lyst å lage en bok som barn og voksne kunne lese om og om igjen, og fremdeles oppdage nye ting. Den forteller mange småhistorier som barna kan kose seg med – man kan dykke ned i verdenen rett og slett!

 – Tre barnebok-favoritter:

– Som liten var det veldig mange bøker som fanget meg – men skal jeg nevne tre.

– Harry Potter var nok boken eller serien som ble med meg lengst. En hel verden fylt med magi og spenning, og karakterer du ble glad i.

– Mamma Mø. Bøkene hadde så mange rare historier med detaljer – og Kråkas slott var et skattekammer!

– Jeg elsket også Elsa Beskow sine eventyr, og kanskje aller best den lille hinden. En bok om lojalitet og pågangsmot.

 – Sjekk ut:

– Ingenlund – Jeg ble overrasket over hvor god denne var. Den er blitt sammenlignet med Harry Potter bøkene, og jeg må si meg enig når det kommer til hvor oppslukende og magisk den er. Jeg vil og anbefale Artemis Fowl – en skikkelig spennende serie, med en ekstremt rådsnar og skarp hovedperson.

 – Hvordan jobber du?

– Først og fremst setter jeg ingen verdens tøyler på fantasien, alt kan være morsomt og alt kan være fint. Jeg tegner digitalt på iPaden min, som gjør at jeg kan tegne og tenke overalt. Jeg plukker opp ting jeg ser, blander det med egen barndom og en tørr men fin humor – og vipps så har man et myldrebilde med tusen små fortellinger!

 – Din egen favorittillustrasjon?

– Min favorittillustrasjon fra boken er i fjøset hvor kuene har teselskap, eller på fjellet hvor geitene har drageflygingskonkurranse!

 – Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Skammarens dotter. En ordentlig spennende, og kanskje litt skummel eventyrbok – med både smerte, vennskap, spenning og magi. Og den var skrevet på nynorsk, som virkelig passet boken.

 – Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Albus Dumbledore. Jeg er sikker på at jeg kunne overtalt han til å la meg gå på Galtvort!

 – Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Hay Lin – noe som er litt juks, siden hun strengt tatt er fra en tegneserie. (Men det finnes også bøker som kom etterpå). Hun er fra serien W.I.T.C.H – En kinesisk tenåring med behov for å uttrykke seg både kunstnerisk og utseendemessig. Dessuten kunne hun fly, og var med i universets kuleste jentegjeng med superkrefter.

 – Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Det kommer litt an på aldresgruppen, men et kjennetegn for alle aldersgrupper er at «universet» i boken må være troverdig. Da drar den leseren inn, og gir deg muligheten til å forsvinne inn i boken.

 – På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Helt klart Potter! Ikke bare får man bruke magi, men som liten fantaserte jeg alltid over alle de bedre løsningene jeg hadde på problemene. Jeg var visst en liten besserwisser.