Bjørnsonprisen til Kristin Solberg

Bjørnsonprisen 2014 går til Kristin Solberg for hennes dekning fra områder preget av krig, konflikter og overgrep mot menneskerettighetene.

–Både som Aftenpostens Midtøsten- og Sørasia-korrespondent med base i Kabul, og som forfatter, har Kristin Solberg utmerket seg ved metodisk stringens og etterrettelighet.  Hun har i en årrekke formidlet ny kunnskap og observasjoner fra urolige områder, fremholder Bjørnsonakademiets president, Knut Ødegård.

Kristin Solberg får Bjørnsonprisen blant annet for sin dekning fra Pakistan, Afghanistan, Syria og Egypt  områder preget av krigshandlinger, konflikter og overgrep mot menneskerettigheter.

 

Den fremste utmerkelsen

Kristin Solberg har tidligere mottatt Internasjonal Reporter-prisen ble i år tildelt Den store journalistprisen, den fremste utmerkelse for journalister i Norge.  Hun har også skrevet bøker og en rekke artikler som er publisert i internasjonale medier.

Bjørnsonprisen består av et pengebeløp på kr 100.000, en skulptur og diplom.  Prisen er tidligere tildelt bl.a. den tyrkiske forfatteren Yasar Kemal, den syriske lyrikeren Adonis, den egyptiske biskop Thomas, sigøynernes sangdronning Esma Redzepova fra Makedonia, den armenske redaktøren Hrant Dink og skuespilleren Marte Wexelsen Goksøyr, som fikk prisen sammen med professor Ola Didrik Saugstad.

 

Krig og journalistikk

Bjørnsonprisen blir overrakt Kristin Solberg av akademipresident Knut Ødegård under et stort seminar som Bjørnsonakademiet arrangerer i Molde den 25. oktober.  Temaet for seminaret er Krig og journalistikk, der flere profilerte krigsreportere og mediefolk deltar med foredrag om problemene forbundet med rapportering fra krigsherjede områder og fremmede kulturer.  Foredragsholderne, som også deltar i debatt, er i tillegg til prisvinneren:  NRKs Sidsel Wold, professor og forfatter Elisabeth Eide, journalist Anders Sømme Hammer og Aftenpostens sjefsredaktør Espen Egil Hansen.

 

Stor personlig risiko

Knut Ødegård understreker at krigsjournalistikk alltid har vært forbundet med stor personlig risiko: – Temaet er ikke minst aktuelt i våre dager når flere krigsreportere står midt inne i konfliktområder, og ofte med livet som innsats. Vi har alle i friskt minne bildene av de bestialske mordene på krigsreporterne James Foley og Stefen Sotloff der en maskert mann fra Den islamske staten (IS) halshugger reporterne.  Tidligere ble verden sjokkert av bildet av et barn som holdt triumferende opp et halshugget hode i Syria.

 

(Foto: Aschehoug)