Birkebeinere fra film til roman

– En uhyre spennende del av Norges historie, sier forlegger i Ena forlag Kristin Jobraaten (bildet), som skal lage ungdomsroman av filmen om birkebeinerne.

Det nyetablerte forlaget Ena har sikret seg bokrettighetene til filmen om birkebeinerne. Den prisbelønte forfatteren Jon Ewo skal skrive bokmanuset til ungdomsromanen, som skal illustreres av Kristoffer Caspar Damskau. Boken lanseres til film-premieren i februar 2016.

– Vi har et maksimalt godt utgangspunkt for å nå frem til ungdom med en uhyre spennende del av Norges historie, sier forlegger i Ena forlag Kristin Jobraaten. – Filmmanuset, skrevet av Ravn Lanesskog, er veldig godt. Jon Ewo skal skrive romanen basert på dette. Han har blant annet fått Kulturdepartementets fagbokpris og Brageprisen nettopp for sin formidling av historisk materiale til ungdom.

 

– Fantastisk energi

– Vi er glade over å ha fått med oss et så entusiastisk og kompetent forlag som Ena Forlag, sier Jan Petter Dickman i produksjonsselskapet Paradox. – Med Jon Ewo som forfatter og Kristoffer Caspar Damskau som illustratør ligger alt til rette for at historien om Birkebeinerne blir storslagen og spennende også som ungdomsroman.

– Det har vært en fantastisk energi i dette prosjektet fra første møte, og Paradox har vært en meget kreativ part i arbeidet, supplerer Kristin Jobraaten.

 

Storfilm med kjente fjes

Historien om birkebeinerne er fortellingen om flukten med kongebarnet på ski over fjellet, som endte med at Håkon Håkonsson ble den lengst sittende konge i Norge. Det er fortellingen om flukten med kongebarnet på ski over fjellet, som endte med at Håkon Håkonsson ble den lengst sittende konge i Norge. I sentrale roller i filmen finner vi kjente skuespillernavn som Jakob Oftebro, Kristofer Hivju, Pål Sverre Hagen, Nikolaj Lie Kaas og Torbjørn Harr. Ane Ulimoen Øverli debuterer i sin første filmrolle som Håkon Håkonssons mor, Inga fra Varteig. Nils Gaup har regien.

 

IMG_0784_Birkebeinerne_Hivju_foto Linda Wiken

(Foto: Linda Wiken)

 

Er blitt modigere

Historien blir illustrert av talentfulle Kristoffer Caspar Damskau, halvt newzealander, født i Oslo og oppvokst på Lillehammer.

– Jeg har hatt en greie for tegning så lenge jeg kan huske. Mattetimene led nok mest av dette. Det var først halvveis på Westerdals at jeg bestemte meg for å fordype meg i designyrket og kjøpte meg et digitalt tegnebrett, som siden har åpnet en helt ny verden for meg. Mulighetene for å gjøre feil og gå raskt tilbake har gjort meg modigere i streken, sier Damskau.

– Kristoffer var det Paradox som fant frem til, sier Jobraaten, som mener det er et godt valg. -Hva han har levert så langt er svært imponerende.

 

Pressebilde_clean

(Ill: Kristoffer Caspar Damskau)

 

Felles valg

Hva forfatter-valget angår, var både produksjonsselskapet og forlaget skjønt enige:

– Jon Ewo er prisbelønt nettopp for å formidle historisk materiale til ungdom. Og han er en svært god spenningsforfatter. Når vi hadde bestemt oss for at det skulle bli en ungdomsroman, så hadde både Paradox og jeg Jon Ewo øverst på listen. Og han sa ja!

Boken sikter seg inn mot ungdom fra rundt 13 år og oppover.

 

Står på egne ben

– Illustrerte ungdomsromaner ikke så vanlig for eldre ungdom?

– Vi hadde helt fra starten av en visjon om å tenke nytt også på dette området. Vi har latt oss inspirere av graphic novels. Og hvorfor skulle ikke en ungdomsroman være illustrert?

– Hvor trofast skal bokmanus være mot filmen?

– Historien er basert på originalmanuset til Lanesskog, og vil være tro mot denne fortellingen. Men eksempelvis fungerer kryssklipping helt annerledes i formatet bok. Og dialogene blir annerledes. Vi skal lage en flott roman som står på egne ben.

 

Klare for Bologna

Ena Forlag ble etablert i 2014, og skal utgi illustrerte bøker for barn og ungdom. Forlaget lanserer sine første utgivelser høsten 2015. Forlaget som eies og drives av Kristin Jobraaten, som har 20 års forlagserfaring, blant annet syv år som redaksjonssjef og forlagssjef i Cappelen Damm Barn og ungdom.  Nå har Jobraaten også fått inn Ellen Seip som medeier, noe hun er svært glad for:

– Ellen har vært barnebokredaktør i 22 år og står bak svært mange norske, prisvinnende bildebøker. Nå gleder vi oss veldig til barnebokmessen i Bologna, som starter mandag morgen!