Bekim Sejranovic

Med Huck Finn som inspirasjon

Bekim Sejranovic er født i Bosnia i 1972, men vokste opp i Kroatia og har bodd i Oslo siden 1993. Han har skrevet én novellesamling og tre romaner. To av romanene På vei til ingensteds og En bedre slutt er oversatt til norsk.

 

Aktuell med: En bedre slutt; Bokvennen, 2013. En ung mann havner etter en stund med vandring i hytta til sin avdøde bestefar i Bosnia. Der beskriver han sine opplevelser fra Oslo to år tidligere, og hvordan han havnet på hytta til slutt. Parallelt følger vi nåtidshistorien i Bosnia.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: Det er noe jeg lenge hadde tenkt å skrive, en idé som oppsto for et par år siden og utviklet seg til en historie som til slutt ble til en roman.bekim_bedreslutt

 

Tre favoritter:

•    Thomas Espedal: . En selvbiografisk, ærlig fortalt historie om å gå gjennom Europa.

•    Frode Grytten: Bikubesong.  En roman om Odda, full av liv men samtidig nostalgisk  og preget av både tristhet og humor.

•    Jens Bjørneboe: Haiene. En realistisk, men samtidig metaforisk fortelling om menneskets natur.

 

Sjekk ut:

•     Michael Konupek: Rutenia; Konupek er ikke helt nykommer eller ukjent, men jeg har oppdaget ham nylig. Romanen forteller om hvordandet  er å flytte til et nytt land  og behandler identitetsspørsmål.

 

Sist leste bok:

•     James  T. Farrell: This man and This Woman. Realistisk og psykologisk bra beskrivelse av hvordan et ekteskap kan bli til et mareritt. Jeg likte den godt, det var en trist og bekymrende historie.

 

Hvordan jobber du?

•     Jeg har hele historien i hodet, en del notater og når jeg føler meg klar, har nok tid, setter jeg meg ned og skriver. Underveis forandres historien, så klart, man vet aldri  hvor man havner. Det er også veldig viktig til å finne en riktig åpning. Jeg skriver ikke alt ned på en gang, det blir noen pauser på grunn av andre  ting som må gjøres, som å reise, eller rett og slett jobbe for å tjene penger. Jeg prøver å være disiplinert i skriveprosessen, men tvinger meg ikke hvis jeg ikke er inspirert i øyeblikket.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?  Huckleberry Finn. Fordi jeg  skriver en ny roman med er hovedperson basert på ham.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?  Thomas Espedal, eller  Dag Solstad. …>

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Både og.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Finnes ikke. Liker ikke å surfe..

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Middag med Solstad. Fordi jeg har ikke noe forhold til Knausgårds litteratur.

 

(Foto: Bokvennen forlag)