Barneboksalget vender nedover

Etter mange års klatring snur barneboksalget. Barnebokomsetningen er ned med over 7 prosent i år.

Ved utgangen av mai var det dødt løp mellom bokåret så langt og fjoråret. En laber juni sendte første halvår i minus, og deretter har man ikke klart å havne i pluss igjen. Ser vi på de seks siste månedene er allmennbokomsetningen (bokgruppene 3-5 og 9) ned nesten 4 prosent sammenlignet med de seks tilsvarende månedene i fjor. Vi snakker da om omsetningstallene ut fra distributørene og ikke salg over disk, men over tid gir Forleggerforeningens månedsstatistikker likevel en god pekepinn på utviklingen i boksalget.

Barnebok-nedgang

Barnebokomsetningen har opplevd fabelaktig vekst gjennom flere år. Før eller senere måtte korreksjonen komme og de ferskeste tallene viser at, dessverre: nå er den her. Ved utgangen av november er de fire barnebokgruppene ned over 7 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Selv ikke en spektakulær desember-avslutning kan bringe barnebokåret i pluss.

PREGER 2017-OMSETNINGEN: Krim for både store og små.

Barneboknedgangen kommer trass i noen formidable enkelt-suksesser: Totalopplaget på Operasjon-serien til Jørn Lier Horst ligger nå på 870.300, hvorav salget i år alene har bikket 260.000 med god margin, i følge Gyldendal. Med dette slår Horst også toppåret til En pingles dagbok-bøkene.

Labert etter Tørst

Tre av de fire skjønnlitterære bokgruppene er i minus. Kun norsk skjønnlitteratur for voksne viser positiv omsetning i forhold til fjoråret: Opp 13 prosent. Her er det verdt å merke seg at denne bokgruppen var opp hele 80 prosent etter første halvår, først og fremst drevet av Jo Nesbøs Tørst. Tallene forteller med andre ord om en noe labrere omsetning av norske skjønnlitteratur i høst – trass i at mange vurderer dette til å være en relativt sterk romanhøst.

Bokomsetningen i 2017 – t.o.m. november:

(utvikling ift samme periode 2016)

  • Norsk skjønnlitteratur for voksne +13,2 prosent
  • Oversatt sakprosa for barn +6,3 prosent
  • Norsk sakprosa for voksne +4,9 prosent
  • Billigbøker/pocket -5,3 prosent
  • Norsk skjønnlitteratur for barn -5,7 prosent
  • Oversatt skjønnlitteratur for barn -9,7 prosent
  • Oversatt skjønnlitteratur for voksne -9,8 prosent
  • Norsk sakprosa for barn -15,8 prosent
  • Oversatt sakprosa for voksne -18,7 prosent

Ebøker for allmennbokmarkedet har en omsetningsøkning på 19,7 prosent, mens nedlasting av lydfiler øker med 14,3 prosent.

(Oversikten er basert på omsetning ut fra distributørene Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Vigmostad & Bjørke distribusjon, Lydbokforlaget, Cappelen Damm, Bokbasen, Mediaconnect)

 

Hovedbilde: Selv Jørn Lier Horsts formidable seriesuksesser berger barnebokåret. Her utsnitt fra Detektivbyrå Nr. 2-boken Operasjon Mørkemann, Gyldendal. Ill: Hans Jørgen Sandnes)