Barnebøker opp i flatt 2015

Mens skjønnlitteraturen for voksne endte i minus, fortsetter fremgangen for barnebøkene: Tre av fire barnebok-kategorier øker omsetningen.

Den norske bokomsetningen i 2015 kom i mål nærmest på målfoto med 2014-omsetningen. Allmennbokmarkedet endte ned ubetydelige 0,1 prosent, etter at et skarpt norsk roman-beite berget høsten. Og 2015 ga solide oppsving for e-bøker og nedlasting av lydfiler.

Selv om totalen endte «på merket», har det vært et år med uvanlig store bølger underveis. En periode sist vår var salget av norsk skjønnlitteratur mer enn halvert. Så store svingninger har man knapt sett før. Men hva som var erklært å være «tidenes norske romanhøst» viste seg et godt stykke på vei å være det: Fra å ligge 55 prosent bak 2014 ved utgangen av april, hevet salget av norsk skjønnlitteratur seg betydelig gjennom sommeren og høsten og endte langt mindre dramatiske 6,7 prosent bak, i følge Forleggerforeningens statistikk.

 

Maja Lunde cover

STERK NORSK ROMANHØST: Maja Lunde bidro til en god 2015-innspurt. (Foto: Oda Berby, Aschehoug)

 

 

Barnebøker i pluss

Etter at Interpress la ned sin norske bokdistribusjon, preget dette pockettallene utpå nyåret 2015. Men også her har det «gått seg til». Etter en stund å ha mistet en fjerdedel av omsetningen, endte man til slutt ned 11,3 prosent.

 

superbitchene_driter_seg_ut

 

Gledeligst er utviklingen for barnebøkene, som fortsetter den positive utviklingen: Tre av fire barnebokkategorier går – til dels betydelig – i pluss.

 

Solid e-oppgang

Ser vi på andre formater, er e-bøker for allmennmarkedet opp 63 prosent, og ender med en nettoomsetning på 27 mill kr. Til sammenligning ligger papirbokomsetningen for norsk og oversatt skjønnlitteratur på henholdsvis 136 og 140 mill kr.
Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk og nettbutikk, og ikke salg over disk.

 

 

Papirbok-omsetningen 

 

Økte mest i 2015:

Oversatt sakprosa for barn: + 10,2 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for barn: + 8,6 prosent

Norsk sakprosa for voksne: + 3,4 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 3,3 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: + 0,6 prosent

 

Størst nedgang:

Norsk sakprosa for barn: –12,9 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne: –6,7 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: –0,8 prosent

 

Andre formater:

 

De største kategoriene:

Lydbøker på CD: –7,8 prosent

Lybok – nedlasting av lydfiler: + 38,9 prosent

Ebøker for allmennmarkedet: + 63,4 prosent

 

(Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Utarbeidet på grunnlag av tall fra Forleggerforeningen)