Debutantstipend til Ravneberget

Christelle Ravneberget (t.v.) fikk i dag Aschehougs debutantstipend, mens Helga Flatland mottok Mads Wiel Nygaards legat.

Under pressekonferansen for vårens bøker 2016, delte Mads Nygaard ut Aschehougs debutantstipend og Mads Wiel Nygaards legat.

Årets debutantstipend 2015 er tildelt Christelle Ravneberget. Ravneberget debuterte i høst med en rå og energisk roman om kjærlighet ute av kontroll. Jeg gidder ikke leve uten deg er en bok uten filter, hensynsløs ærlig og samtidig fylt av lengsel, sårhet – og sentimentalitet. Fortellingen er beslektet med en rockelåt: røff, rytmisk, lett tilgjengelig og full av trøkk! Romanen inneholder et rush av en kjærlighetshistorie, en svart kjærlighetshistorie med en god porsjon galgenhumor.

Heftig og sår

Ravneberget har skrevet en heftig, uhøytidelig og sår debutroman. Det er en sjelden kunst å mestre det morsomme, svarte og smertelige på én og samme gang.

 

ravneberget

Christelle Ravneberget.

Aschehougs debutantstipend går til norske skjønnlitterære debutanter etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse. Prisen er på 30 000 kroner.

Glassklar prosa og episk driv

Helga Flatland mottok Mads Wiel Nygaards legat.

Helga Flatland har siden debuten i 2009, rukket å utgi fire romaner. Flatland tematiserer dagens Norge på en særegen måte gjennom å speile forskjeller og likheter mellom det å være ung i et bygdesamfunn og det å være ung i et moderne urbant utdanningssamfunn. Hennes tre første bøker (link til de tre bøkene) er blitt kjent som trilogien om bygda der alle kjenner alle og som opplevde å miste tre sønner som vervet seg til krigstjeneste i Afghanistan.

Karriérejag

I 2015 utga Flatland Vingebelastning. Romanen er langt på vei en kritisk og til dels utleverende generasjonsroman om Oslo i 2014. Men boka går dypere. Alle skildringene av karrierejag innenfor kreative yrker i mediebransjen, av selvrealiseringspress og behovet for oppmerksomhet, bæres oppe av et etisk alvor, heter det i pressemeldingen fra Aschehoug.

Gjennom hele sitt forfatterskap har Helga Flatland vist at hun har en unik evne til å beskrive ungdommers usikkerhet og sårbarhet, og en sjelden innlevelse i og empati med sine karakterer, uansett alder eller kjønn. Hennes litterære stil er karakterisert av glassklar prosa og episk driv.

Mads Wiel Nygaards legat er en anerkjennelse av et kvalifisert forfatterskap og skal være en oppmuntring og inspirasjon i det videre arbeidet. Det tildeles etter innstilling fra forlagets redaksjon for norsk skjønnlitteratur og forlagets ledelse. Legatet er på 50 000 kroner.