Barne- og ungdomsbøker til sommeren

Bobbie Peers (Foto: Sofia Runarsdotter / Salomonsson Agency)

Her er fem anbefalinger for litteratur til yngre lesere denne sommeren.

Her har vi satt sammen et knippe barne- og ungdomsbøker som passer til både late dager på svalberget, regntunge dager innendørs og på lange togturer. Og det er selvsagt lov for å voksne å lese disse bøkene også – faktisk så oppfordrer vi til det.

Bobbie Peers: Kaosparalysatoren (Aschehoug)

Bobbie Peers tok norsk barnebokverden med storm med debuten Luridiumstyven. Nå er femte bok om William Wenton ute, og det er garantert spenning for yngre lesere. De nye vaktobotene har tatt kontroll over Senter for Misinformasjon, og William ser seg nødt til å rømme med kodepyramiden, det eneste våpenet som kan stanse Abraham Talley. For å bringe pyramiden i sikkerhet må William ha hjelp fra gamle venner og nye fiender.

Mina Lystad: Fake (Aschehoug)

I Mina Lystads bok Nørd fikk Marie oppleve at populariteten har en pris, og i vårens oppfølger, Fake (Aschehoug), er Marie nok en gang ute på tynn is. I arbeidet med skoleavisen lærer hun fort at det er saftig sladder som funker, og pynter derfor på sannheten når hun intervjuer skolens kjekkeste gutt, Tarjei. Men med ett blir fake news et stort tema i skolegården, og Marie må stå for valgene hun har gjort.

 

Simen Kjellin: Skittent spill (Cappelen Damm)

I Kjellins debutbok står Oslos lekebutikkene i fare, og flere av dem har allerede forsvunnet. Jørgen opplever på to knappe døgn å få livet snudd på hodet, når skolesekken blir stjålet og moren forsvinner. Det er bare uteliggeren Bomsen som kan hjelpe ham, og han har noen ganske ville ideer om hvordan Jørgen skal finne igjen det som er hans – og få spillbutikkene tilbake til byen.

 

Jessica Townsend: Vundersmed (Vigmostad & Bjørke. Oversatt av Kirsti Vogt)

Townsends oppfølger til den internasjonale bestselgeren er endelig ute. Morrigan har fått innpass i det Vunderlige selskap, men livet er ikke en dans på roser av den grunn. Folk og vunderdyr har begynt å forsvinne, og Jupiter er mye borte. Morrigan, og kullkameratene i Kull 919, har lovet Eldstene å holde Morrigans evner som vundersmed hemmelig – ellers vil de bli utvist. Men dette blir vanskelig når en mystisk avsender truer med å røpe hemmeligheten, dersom de alle ikke oppfyller en rekke ydmykende og vanskelige krav.

Trygve Skaug: Følg med nå (Cappelen Damm)

Instagram-poeten Trygve Skaug har tatt sosiale medier, og nå bokbransjen, med storm. Hans nyeste poesibok for ungdom passer perfekt for lesere fra 13 år og oppover, og tilbyr en pustepause i ferien. Skaug har samlet dikt med tematikk som opptar ungdommene: Sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet og mye mer.