Barnas Poesidag

Synne Lea på poesidagen

Oslo: I går var det poesifest i Akersgata med blant annet Jan Erik Volds Jukeboks. I dag er det Barnas Poesidag i Litteraturhuset, med start klokken 12.00.

Sist søndag fortalte vi om muligheten av å stemme fram favorittdiktet av Jan Erik Vold og få det opplest av dikteren selv på Poesifest hos Cappelen Damm i Akersgata. Det rapporteres nå om en Vold i toppform og magisk stemning under Jukeboksen. Vinnerdiktet ble forrige søndags Loffen, –  faen i helvete – diktet ble nummer to, og Hokusai, den gamle mester ble tredje diktet på pallen.

Mer sobert, men sikkert like mye gøy, blir det når Oslo Poesifestival i dag arrangerer Barnas Poesidag på Litteraturhuset. Poesi og barn er kompatible, vi er mange som vokste opp med Inger Hagerup, Alf Prøysen og Andre Bjerke, bare for å nevne noen.

 

Populært arrangement

Synne Lea IIIBarnas Poesidag arrangeres i år for syvende gang og er blitt et populært arrangement. I år kan man ifølge arrangørene: – høre opplesninger av tøysevers, ramperegler og dikt som får barna til å tenke. Det blir også, høytlesing, skrivekurs, performance og konsert.

En av lyrikerne som vil delta er Synne Lea. Hun ble nominert til både Kritikerprisen og Brageprisen for samlingen Nattevakt, Dikt til barn som utkom i 2013. Etter dette har boken også gjort suksess i utlandet, og det er sjeldent at en poesisamling for barn blir oversatt til så mange språk.

Lea sier selv: – Jeg syntes ikke det var så lett å lese da jeg var liten, jeg leste ikke så mye selv. Det var nok derfor jeg begynte å lese dikt. Korte tekster. Jeg lærte dem utenat, gjentok og gjentok. At foreldrene mine leste høyt for meg, er jeg ekstra glad for. At de også ble så berørt av det de leste, og viste det, fikk meg til å føle at det var viktig. Den følelsen, av verdi og viktighet, har betydd mye for meg når jeg skriver.

 

Her et vakkert og viktig lite dikt fra samlingen:

 

«Si fra

om du trenger en venn.

 

Hvis jeg var deg,

ville jeg ropt

på meg»

 

unnamed

 

Hele programmet til Barnas Poesidag finner du her. Det er gratis inngang for barn, 100 kr for voksen. Festivalen holder på til 17.00

 

Synne Lea, Nattevakt, Dikt for barn (Ill.: Stian Hole, Cappelen Damm, 2013)

Utdrag av Annes Østgaards intervju med Synne Lea, på Forlagsliv (02.11.2014)

Foto: Aurora Wilhelmine Linchausen (Fargeportrett, Synne Lea), Yina Chan