Bok: Bergtatt – Portvokteren
Forfatter: Martin Fyrileiv
Forlag: Schibsted
Sider: 173
Alder: 10+
Bergtatt – Portvokteren er første bok i en forventet trilogi av Martin Fyrileiv. Boken er inspirert av norrøn mytologi og norsk folketro, og forfatteren tar oss med på en reise inn i fjellet.
Fjell-fantasy
I Bergtatt – Portvokteren møter vi Einar som opplever en trøblete hverdag på skolen, og bruker tiden på å unngå de store bøllene. Han møter tøffe Tuva, og sammen oppdager de at naboen til Einar er død. En mystisk død, ser det ut til. Samtidig oppfører faren til Einar seg veldig rart. Det er mye som ikke stemmer, og det mangler ikke på nysgjerrighet hos de to ungdommene. Med mot i brystet beveger de seg inn på ukjent territorium. Sammen oppdager de en åpning som leder inn i fjellet i Jotunheimen og stiger inn i fjellverdenen. Der inne møter de farer og mye historie. Dverger og troll lever på randen av krig.
Skumle troll
Selv om du ikke tror på troll, kan du fortsatt ha stor glede av å lese denne boken. Trollene er godt, og omhyggelig, beskrevet. De er ekle og skumle skapninger, uten fnugg av menneskelig identitet. Som kameleoner gjemmer de seg i fjellveggene og kaster mørke skygger over et fjellsamfunn som ønsker å unngå krig og Ragnarok. Dvergene er listige og utspekulerte skapninger som ikke nødvendigvis er til å stole på. Men i motsetning til trollene spiller de på lag med menneskene.
Flotte illustrasjoner
Boken er flott illustrert av Andreas Fyrileiv, forfatterens bror. Inne i fjellet er mange stier og veier, og illustrasjonene gjenspeiler det du har i vente. Illustrasjonene setter stemningen for handlingen, og allerede ved første øyekast vet leseren med sikkerhet at dette ikke er en bok om feer og levende gresskar.
Opprustning i norsk fantasy
Vi har sett tydelige tendenser til økt popularitet rundt norsk fantasy det siste året. Det er ingen grunn til å tro at Fyrileivs debutbok ikke skal gå rett inn i unge, norske hjerter. Boken tilhører fantasy-sjangeren, men, stiller seg i en særegen posisjon ved å basere seg på faktisk norrøn mytologi. Stedene, trollene og dvergene er tatt herfra. Fyrileiv har gravd godt i skattkisten ”norsk historie og folketro”.
Språket er enkelt og spenningen er til stede i det meste av boken. Kapitlene er delt inn med ledende titler, noe som gjør det lett å forstå hva som skal skje i hvert kappitel. Kanskje mer en svakhet, enn en styrke. Selv om spenningsmomentet muligens forsvinner litt på slutten av boka så tar det seg opp i epilogen – en meget god cliffhanger.
Les intervju med Martin Fyrileiv HER