Fjell-fantasy med norrønt bakteppe

Martin Fyrileiv debuterer med hardbarket fantasy fra innsiden av Jotunheimens fjell.

Troll, jotner og dverger. Gjør klar for en fantasyreise inn i de norske fjell. Med en bokdebuterende Namsos-lærer som veiviser. Vi har møtt forfatteren bak Bergtatt – Portvokteren.

 

– Dette er ikke en portalfantasy, sier Martin Fyrileiv (36). Verdenen du møter i Bergtatt eksisterer der inne i fjellet. Jo, det er en portal eller en type dør som leder inn til den verden. Men det er ikke som Narnia hvor du går inn en dør og plutselig er du i et helt annet univers.

I Bergtatt møter vi Einar, som har en trøblete skolehverdag og som bruker mesteparten av tiden sin på å unngå bøllene på skolen. Så treffer han Tuva, som er en tøffing, og sammen oppdager de en huleåpning som leder inn i fjellet oppe i Jotunheimen. Der inne møter de store farer. Dverger og troll lever på randen av krig.

 

Norrøn fantasy

Det kom to bøker i omtrent samme sjanger i høst også, Hulder og Odinsbarn – og nå altså Bergtatt. Hvorfor er folk så fascinert av slike bøker, tror du? Er det noen fellesnevner for dem?

– Det må være noe som er realistisk i historien. Dette er norsk historie og noe vi kjenner. Alt er ikke oppdiktet. Det må være litt troverdig, selv om det er fantasy, fordi barn så lett ser gjennom det hvis det bare er et oppdiktet univers.

Hva med navnene på steder og karakterer? Er det diktning?

Bergtatt høyoppløst– Nei, nesten alt er tatt fra norrøn mytologi. Alle stedene inne i fjellet er hentet derfra, slik som Ginnungagap og Jutulporten for eksempel. Noen av karakterene er også derfra. I fantasy finner vi ofte veldig mange rare navn. Rimtussene og Ildjotnen er i mytologien. I mytologien heter egentlig Ildjotnen Surt. Jeg har prøvd å holde meg til kildene, slik at barna kan lære av det, sier Martin Fyrileiv


Ingen lesehest

Rollespill har alltid stått sentralt i forfatterens liv, og det har bidratt mye til resultatet av boken. Men det var ikke før et utkast av romanen ble en av stipendvinnerne i Schibsted Forlags manuskonkurranse for barne- og ungdomslitteratur i 2011, at Fyrileiv for alvor satte seg ned for å skrive.

– Det var selvfølgelig en gledelig overraskelse. Manuset traff på første forsøk, så det var den utløsende årsaken til at jeg bestemte meg for å skrive boken.

Hvor lenge har du tenkt på historien?

– Jeg har ikke vært noen lesehest, som mange forfattere før meg har vært. I 2005 våknet interessen litt, og jeg satte meg ned og leste en del. Jeg har mellomfag i arkeologi, og ettersom jeg er lærer så ville jeg også fortelle historier. Det finnes egentlig veldig få norrøne fantasy-historier. Jeg tenkte: Hvorfor ikke? Hvorfor ikke prøve noe nytt? Vi har jo både eventyrene og mytologien. Andre forfattere har brukt mye av det norrøne, men ikke nordmennene selv. Der lå en fantastisk mulighet.

Hva er målgruppen din? Hvem håper du kommer til å lese boken din?

– Jeg håper jo at de aller fleste vil ønske å lese den. Men jeg tror nok at flertallet av leserne vil være gutter. Dette har noe å gjøre med temaet og spenningen i boken, tillegg til at den ikke er veldig tykk. Gutter styrer som regel unna tykke bøker, og går heller for de litt mindre omfangsrike. Jeg ser jo veldig mye som lærer, og vet at barn liker spenning, spesielt gutter, men også jenter. Det er viktig, tror jeg, å holde en spenningskurve gjennom hele historien.

Martin Fyrileiv ho
Foto: Schibsted forlag

 

Mobbing

Er det noen moral i fortellingen du ønsker å videreformidle?

– Det verste jeg vet er å summere opp en moral på slutten. Men det er jo for så vidt en moral her. Einar blir jo plaget på skolen. Og når han kommer inn i fjellet er det jaggu noen som plager ham der også. Det er en kjent sak at mange blir plaget eller mobbet på skolen hver eneste dag. Dette er ikke noe ukjent tema for oss lærere. Men eventyrene er ikke bare gull og grønne skoger de heller.

Og i Bergtatt, Portvokteren får Einar muligheten til å slå tilbake. Ikke bare mot mobberne, men også mot de onde kreftene som rører seg i fjellet. Boken kommer 11.februar.