Bare én Oscar-bok

Natt til mandag gikk Oscarutdelingen av stabelen i USA, men det var bare én «bokfilm» som hentet hjem gullstatuett; "Call me by your name".

Det var ni filmer nominert til årets Oscar som var basert på bøker, men det var kun én av dem som sikret gullstatuetten før kvelden var omme. «Call me by your name» vant Oscar for «Beste adapterte manus». Filmen er basert på André Acimans roman med samme navn, men filmmanuset er skrevet av James Ivory.

Denne romantiske dramafilmen har vært planlagt siden 2007, da manusforfatter fikk hendene på rettighetene til André Acimans roman med samme navn. Dette er den tredje og siste filmen i regissør Luca Guadagning Desire-trilogi. Filmen var nominert til «Beste originalsang», «Beste adapterte manus», «Beste mannlige hovedrolle» og «Beste film».

Boken, og filmer, finner sted i 1983, i Nord-Italia. Historien følger et kjærlighetsforhold mellom 17-åringen Elio Perlman og hans fars assistent, Oliver, som spenner over en sommer.

Boken er ennå ikke utgitt i norsk oversettelse – men det forandrer seg kanskje etter denne Oscar-utdelingen?

Nesten-bokfilm-vinnere

En annen film, som hadde sitt utgangspunkt i det skrevne ord, vant også Oscar. «Dear Basketball» stakk av med seieren for «Beste kortfilm». Selv om filmen ikke var basert på en bok, så var den basert på et brev Kobe Bryant skrev til sportsnettstedet The Players Tribune da han pensjonerte seg fra proff-basketball i 2015.

LES OGSÅ: Oscar-bøkene

Filmen som stakk av med flest Oscar-statuetter, blant annet for «Beste film», har og en fot i litteraturens verden. «The Shape of Water», regissert av Guillermo del Toro, har i ettertid blitt omarbeidet til en bok.

 

(Hovedfoto: United Pictures International)