Auksjon-suksess for førsteutgaver

(foto: Christie's)

John le Carré, Hilary Mantel, Roald Dahl og Salman Rushdie var blant forfatternavnene som gikk under hammeren hos Christie's og skaffet gode penger til PEN.

En auksjon av førsteutgaver av kjente bøker – blant dem Roald Dahls 1982-bok om Store Vennlige Kjempe – slo godt an, melder auksjonshuset Christie’s. Auksjonen «First Editions, Second Thoughts» foregikk på nettet fra 28. juni til 12. juli, og innbragte mer enn dobbelt så mye som spådd da over 80 førsteutgaver med merknader føyd til av forfatterne gikk under den digitale hammeren.

Nå går over seks millioner kroner til den engelske avdelingen av PEN, som engasjerer seg for ytringsfrihet og forfattere i fare.

Førsteutgaver av John le Carré, Hilary Mantel, David Mitchell, Tom Stoppard, Alan Bennett og Salman Rushdie satte rekorder for slikt auksjonssalg, ifølge Christie’s. Også kunstnere som Tracey Emin, Antony Gormley, Ai Weiwei og Edmund de Waal bidro.

Budgiverne var fra 18 land, og drøyt halvparten var briter, mens 37 prosent var fra Nord-Amerika og fem prosent fra kontinentet, ifølge pressemeldingen.

Daniel Gorman, leder for English PEN, var svært takknemlig overfor forfatterne og kunstnerne.

– Inntektene det resulterte i vil hjelpe oss til å fortsette det stadig mer presserende og viktige arbeidet med å drive kampanjer for forfattere i fare, og for ytringsfrihet i Storbritannia og over hele verden, sa Gorman.