Aschehoug trekker bok

«Hvilket ord passer ikke inn: Gås, høne, hane eller neger?». Det er spørsmålet i norskboka til elever fra 1.-4. klasse. Nå trekker Aschehoug arbeidsheftet «Lek med ord».

– Jeg reagerte med vantro, sier lærer Marit Winnæss-Huseby fra Kampen skole i Oslo, til Dagsavisen.

Winnæss-Huseby var på jakt etter en arbeidsbok for elever som strever med å knekke lesekoden. Lek med ord den første boken som dukket opp da hun søkte på Aschehougs sider. Da hun mottok boken og bladde opp på en vilkårlig side ble hun møtt av oppgaven «Hvilket ord passer ikke inn: Gås, høne, hane eller neger?»

– Jeg synes det er helt sinnssykt. Jeg hører de sier den er fra 1980, men når den er sist gitt ut i 2015 er det helt utrolig at ingen har oppdaget dette, sier Winnæss-Huseby til Dagsavisen. Hun tok umiddelbart kontakt med forlaget.

 

Fjernet av forlaget

Aschehoug legger seg paddeflate:

– Slike ord skal ikke forekomme i våre utgivelser, og vi beklager sterkt at vi har sluppet igjennom denne svært uheldige oppgaven i boka Lek med ord, sier redaksjonsleder Gro Schaathun hos Aschehoug Undervisning, til Dagsavisen.

Tittelen er nå fjernet fra ASchehougs sider og er ikke lenger å få kjøpt ved henvendelse til forlaget.

– Vi arbeider også med å spore opp eventuelle eksemplarer i bokhandlere for å tilbakekalle disse, sier Schaathun.

De siste 37 årene er blitt solgt litt over 20 000 eksemplarer av boken, men på 2000-tallet skal det bare ha blitt solgt noen få hundre.