Hundreårsmarkering for Terje Stigen

I anledning jubileet gjenutgir Gyldendal et utvalg av Stigens bøker.

I dag er det 100 år siden Terje Stigen ble født. Han blir regnet som en av de store fortellerne i norsk litteratur, med nærmere 50 romaner og novellesamlinger til sammen i forfatterskapet.

I anledning 100årsjubileet gjenutgir Gyldendal et utvalg av hans titler som papirbok. De fleste av hans bøker har de siste årene kun vært tilgjengelige som e-bøker.

Nordnorsk inspirasjon

Stigen bodde det meste av sitt liv i Oslo, men han var født på Magerøy i Finnmark og hentet ofte sitt dikteriske stoff fra Nord-Norge. Han debuterte i 1950 og etablerte seg raskt som en sentral figur i 50-tallsgenerasjonen av norske, realistiske fortellere. Slektskapet med Hamsun er lett å se, både i språk, motiver og menneskesyn.

Stigen var en meget produktiv forfatter og skrev i alt 44 romaner og novellesamlinger i tillegg til hørespill og artikler. Handlingen i fortellingene er ofte lagt til små samfunn nordpå, og gjerne med en satirisk brodd. For eksempel i romanserien som starter med Avikfjord (1977), hvor disponent Nok Gulliksen hersker over det lille samfunnet Avikbotn innerst i Avikfjorden, eller i Stjernøy, hvor handlingen er lagt til en avstengt liten øy i Nord-Norge. Disse to bøkene er blant titlene som nå blir gjenutgitt.

Gjenutgir Stigens beste bok

Stigen skrev også bøker med en mer alvorlig grunntone, som Min Marion (1972), hvor to funksjonshemmede finner kjærligheten på tross av samfunnets fordommer. Dette er en av bøkene som blir gjenutgitt. Det samme blir Vindstille underveis (1956), som handler om en Sørgående hurtigrute som får maskinstopp på Vestfjorden. Fire av passasjerene, tre menn og en kvinne, fortsetter reisen om bord i en jekt og korter tiden med å fortelle hver sin historie.

Gyldendal også det som ofte omtales som Stigens beste bok: Det flyktige hjerte (1967).