Ari Behn skal fronte Frankfurt 2019

Ari Behn blir Norges nye hærfører til Frankfurt 2019, etter at det i går ble klart at Halldór Gudmundsson blir Islands nye kulturminister.

– Har vært ett av navnene på blokken vår lenge, sier NORLA-sjef Margit Walsø.

 

ENDRER LAGET: Bjarni Benediktsson

Allerede i midten av forrige uke begynte Islands største avis Morgunblaðið å antyde at det var utskiftinger på gang i den islandske regjeringen. På tampen av gårsdagen viste det seg å være hold i avisens spekulasjoner. Ny kulturminister blir altså Halldór Gudmundsson, som i slutten av desember ble ansatt som øverste leder for Bok-Norges hovedlandsatsing under den store Frankfurt-messen i 2019.

 

Fantastisk CV

– Det er trist å miste Halldór. Han har en fantastisk CV og uvurderlig erfaring, Samtidig er det forståelig at han får denne muligheten. Som leder for Islands største kultursatsing utenlands i nyere tid og som leder for landets største kulturhus, konserthuset Harpa gjennom mange år, vil han ha en naturlig plass øverst på ønskelisten hos de fleste tenkbare regjeringskonstellasjoner på Island i dag, sier Margit Walsø, som legger til at Gudmundsson har holdt henne orientert underveis gjennom prosessen.

MARGIT WALSØ: – Trist, men et forståelig valg av Halldór Gudmundsson.

– Det har vært til stor hjelp for oss, slik at vi har kunnet se på alternative løsninger.

Og den alternative løsningen inkluderer blant annet Ari Behn:

– Det er en veldig spennende oppgave å gå løs på. Jeg kjenner og brenner for litteraturfeltet, og i den livsfasen jeg nå befinner meg i føles det ekstremt stimulerende å kunne være med på å løfte Frankfurt-prosjektet sier Behn til BOK365.

 

«Vanskelig å si nei»

Ifølge Margit Walsø har Halldór Gudmundsson sagt seg villig til å bidra så langt han kan med sine Frankfurt-erfaringer også i tiden som kommer, men at en tidkrevende ministerjobb vil medføre sterke begrensninger.

Halldór Gudmundsson satt opptatt i hektisk møtevirksomhet ut i de små timer i går kveld og var ikke tilgjengelig for intervju, men kunne melde følgende per sms: «Det er med tungt hjerte jeg forlater en så spennende oppgave som Frankfurt 2019, men kulturminister-oppdraget er vanskelig å si nei til for en godt voksen mann. Frankfurt-jobben har jeg gjort en gang før, kulturminister har jeg aldri vært – og jeg håper å kunne bidra med mine erfaringer der. Samtidig er jeg glad for forståelsen jeg har møtt hos Margit Walsø og NORLA, og jeg føler meg trygg på at den flotte gjengen der vil takle de kommende oppgaver med glans.»

 

FRA FRANKFURT 2019 TIL ISLAND 2017: Halldór Gudmundsson.

 

Skjør regjering

Den nye koalisjonsregjeringen på Island hadde en svært trang fødsel, før den endelig ble stablet på beina i januar i år. Statsminister Bjarni Benediktsson fra det konservative Selvstendighetspartiet har ledet en regjering som også består av de to liberale partiene Reformpartiet og Lys framtid. Selv om Selvstendighetspartiet var den store valgvinneren, har de tre koalisjonspartiene med sine 32 seter knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen.

Det har blåst friskt rundt flere av statsrådene, og allerede etter tre måneder er det duket for utskiftinger på fire statsrådsposter – deriblant kulturministeren.

 

Ny rolle

Når de først var så uheldige å miste sin øverste prosjektansvarlige, er Margit Walsø glad for at NORLA likevel kunne snu seg raskt:

– Vi har hatt en lengre dialog med Ari Behn. Han var på blokken vår allerede i høstens finaleheat til sjefsjobben, men han konkluderte selv underveis med at dette «ikke var han» slik jobben da var sydd. Vi på vår kant hadde den ultimate kandidaten i Halldór Gudmundsson, sier Margit Walsø. –Deretter har vi sett på andre typer mulige roller for Behn i Frankfurt-kabalen. Med Halldors exit åpnet det seg noen muligheter – og tanken er nå at Ari Behn skal fronte den norske Frankfurt-satsingen, godt oppbakket av en mer administrativ ledertype, som tar seg av personalledelsen og holder i det praktiske. Denne stillingen satser vi på å få besatt i løpet av våren.

Ari Behn begynner i jobben rett etter påske.

 

 

(Foto Ari Behn: Gyldendal – Halldór Gudmundsson: Baldur Kristjánsson)

 

Merknad 2. april: NB! Dette var en aprilspøk!

Les også: Det var den dagen, ja