Årets vakreste bok

- og nå kan du se den og alle de andre premierte på utstilling i hovedstaden.

En bok kan være god på flere måter. Den kan være spennende, velskrevet og viktig. Men den kan også være vakker. For noen er det det aller viktigste kriteriet.

 

avb2014_vinner_apenklasse_690px
Vinnere åpen klasse: Aslak Gurholt Rønsen og Espen Friberg

 

Designbyrået Grafill arrangerer hvert år konkurransen «Årets vakreste Bøker». Formålet med konkurransen er ifølge byrået selv å hedre utøverne i den visuelle delen av bokbransjen. I tillegg skal det inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre. Konkurransen har røtter helt tilbake til 1933, og det deles ut priser i flere kategorier.

Av alle innsendte bøker ble boken Air Mail. Brev 1964 – 1990 kåret til Årets vakreste Bok. Den prisvinnende utgivelsen er designet av Aslak Gurholt Rønsen i Yokoland, og inneholder brevvekslingen mellom poeten Tomas Tranströmer og hans amerikanske venn og kollega Robert Bly.

 

Digitalt og vakkert

 

emil_marikken_sunnameng_gull
Gull i klassen for skjønnlitteratur, barn og ungdom: Bjørn Berg, Ilon Wikland og Elisabeth Vold Bjone for Astrid Lindgrens Emil Marikken og Sunnaneng.

_MG_7548kubbeFor første gang har Grafill delt ut en pris for Årets vakreste digitale Bok. Vinnerboken er Kubbe lager skyggeteater av Åshild Kanstad Johnsen, Kristian Pedersen og Christian Aamodt. Juryen ble imponert over hvordan boken tar i bruk animasjon, interaktivitet og lyd uten å havne i andre kategorier som film eller spill, dette samtidig som den beholder den fysiske bokens fortelleregenskaper.

I forbindelse med kåringen av de vakreste bøkene deles det også ut en spesialpris for Årets best tilrettelagte Bok. Vinnerbok for 2014 er Ulvehjerte av Tor Erling Naas, Sigbjørn Lilleeng og Sindre Goksøyr.

 

 Utstilling

¨Fra lørdag 29.3. klokken 12 kan du se alle vinnerbøkene i lokalene til Grafill i Roald Amundsensgate 21 i Oslo.

Utstillingen er åpen lørdag og søndag 12-16.

Bøkene drar senere ut på turné i utvalgte norske byer, og gullvinnere sendes i tillegg til bokmessen Book Art International i Frankfurt og Best Book Design from all over the World i Leipzig.

 

Vinnerfoto: Espen Schive

Bokfoto: Ruben Kvamme.