Tyrkisk premiere for Steen

Thorvald Steen og Tariq Alis skuespill "Ørkenstormer", om kampen mellom Rikard Løvehjerte og Saladin, har premiere i Istanbul i kveld.

Thorvald Steen og Tariq Alis kontroversielle skuespill om korsfarer Løvehjerte og muslimleder Saladin skal settes opp flere steder i Tyrkia, og i kveld er det premiere i Istanbul.

 

Ørkenstormer spilles på hovedscenen på et av Tyrkias viktigste teatre, Istanbuls Statsteater, med flere av landets ledende skuespillere i hovedrollene. Sist gang dette teateret satte opp et norsk stykke var Ibsens Et dukkehjem på 90-tallet.

10. april forflytter Ørkenstormer seg til Djyarbakir, og 15. april åpner stykket film og teaterfestivalen i Adana, ogdå det i Tyrkia.

tariq ali
Tariq Ali har skrevet skuespillet sammen med Thorvald Steen. Foto: Wikipedia commons

Fremstillingen av stykkets hovedpersoner Saladin og Rikard Løvehjerte regnes som kontroversiell. At de blir framstilt som sammensatte mennesker vil komme til å overraske flere blant publikum, ifølge Steen

 

Paralleller til dagens verden


Ørkenstormer handler om kampen mellom korsfareren Rikard Løvehjerte og den muslimske hærføreren Saladin, som kjempet om Jerusalem i år 1191. De to møttes aldri ansikt til ansikt i virkeligheten, men i skuespillet gjør de det. Den religiøse og politiske konflikten som utspilte seg den gang, har på mange måter sin parallell i Jerusalem og verden forøvrig i dag. Først og fremst handler stykket om kampen mellom fundamentalistisk tro og menneskelig tvil.

Ørkenstormer ble spilt 14 ganger i Stein Winges regi til stor begeistring på Litteraturhuset i Oslo våren 2010. Stykket ble også nominert til Heddaprisen for årets beste forestilling.

 

Forfatterne

Steen-Thorvald
Thorvald Steen. Foto: Per Maning

Tariq Ali (1943) er en pakistansk-britisk forfatter, filmskaper, dramatiker, historiker, politisk aktivist og kommentator. Han har skrevet en rekke romaner, essaysamlinger og politiske bøker, og er en av redaktørene i New Left Review. Han har mottatt flere utmerkelser for romansuiten Den islamske kvartett, blant annet  Granadillo-prisen 2010 og Instituto Rosario de Castro-prisen for beste oversatte roman i Spania.

 

Thorvald Steen (1954) er mest kjent for sine historiske romaner. Han har utgitt bøker i de fleste sjangere. I 1997 debuterte han som dramatiker på Nationaltheateret med De tålmodige. Han regnes som en av Norges mest internasjonalt orienterte forfattere, og bøkene hans er oversatt til mer enn 25 språk. I 2001 mottok Steen Doblougprisen og i 2007 den slovakiske Jan Holly-prisen for beste utenlandske roman, Kamelskyer.