Årets pinligste bortforklaring?

Knut Faldbakken tok det første spadestikket til Hamars nye kulturhus, men ble ikke invitert til åpningen.

«Helt topp og en 70-årsgave jeg ikke hadde regnet med. Dette blir hele mjøsområdets kulturhus,» sa en glad Knut Faldbakken, da han tok det første spadestikket til Hamars nye kulturhus i september 2011.

Spadespissen ble satt i jorden i bedet foran biblioteket, akkurat der kulturhusveggen mot Stortorget skulle oppføres. Flere hundre hamarsinger hadde samlet seg foran kinoen for å være med på den symbolske byggestarten. Det var et svært naturlig valg at byens store forfattersønn skulle holde i spaden. Et nytt kulturhus på Hamar var noe han hadde kjempet for gjennom en årrekke.

 

Ihuga motstandere

Som lovet den gang da, har det gått unna ved Mjøsas bredd. Fredag kveld kunne hele Norge følge det storslagne, TV-sendte åpningsshowet fra Hamars nye storstue – med en rekke av regionens kulturpersonligheter i sving.

Politimester, kommunetopper og politikere kunne ta på seg finstasen og benke seg i salen. Men: Knut Faldbakken var utrolig nok ikke invitert.

«En gledens dag,» sa daværende Hamar-ordfører Einar Busterud (som representerte By- og bygdelista), da Faldbakken svingte spaden i 2011. Deretter har ordførerkjedet vandret videre til partiet som lenge har markert seg som ihuga kulturhus-motstandere: Arbeiderpartiet.

Faldbakken selv er ingen bitter mann, men innrømmer at han hadde ventet å bli invitert til åpningen. Han legger ikke skjul på at han har vært åpent kritisk til Hamar Arbeiderparti, men håpet at man kunne legge alt dette til side på den store åpningsdagen.

 

«Handler om å selge billetter»

Mange på Hamar mener at det ligger politiske motiver bak det hele og at Faldbakken nå straffes av Ap.

Dette avviser Ap-ordfører Morten Aspeli – og vi siterer ham ordrett fra et intervju med TV2:

«Det ligger ikke noe politisk bak at Knut Faldbakken ikke er invitert. Det handler ikke om det … Det handler om offisielle gjester, det handler om å få solgt flest mulig billetter til Hamars og kanskje regionens innbyggere.»

2014 er riktignok ennå ungt, men vi tar sjansen på å kåre årets pinligste bortforklaring her og nå.

Vi får håpe kulturhus-arkitektene har husket å få med seg det viktigste i sine plantegninger: En egen skammekrok til Hamar-ordføreren.

 

 

VebRog

VEBJØRN ROGNE

 

Les også Jørn Lier Horst: På sporet av seriemorderen

Tom Egeland: Mitt kjærlighetsforhold til skrivemaskiner

Atle Nielsen: Da Frank Hardy var liten

Tom Egeland: Dansen på Stieg Larssons grav

 

(Foto av Knut Faldbakken: Gyldendal Norsk Forlag)