Applaus for Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen har gått på smertestillende for å fullføre «Magnet», men trenger ikke øke dosen etter anmeldelsene det siste døgnet.

«Gled dere», skriver Guri Hjeltnes og triller VG-terningen til en sekser. De første anmeldelsene av Lars Saabye Christensens 800 siders roman-murstein lander på plussiden.

Magnet er fortellingen om det umake paret Jokum og Synne. De møter hverandre på Sogn Studentby i Oslo på syttitallet, og vi følger dem videre til San Francisco, hvor Jokum etablerer seg som fotograf og Synne som hans kurator. Historien har også en rammefortelling om forfatteren Amper, som skriver nettopp boken Magnet om Jokum Jokumsen. Boken skal egentlig ha lansering 11. september 2001, men da får verden som kjent annet å tenke på.

 

VG-sekser

VGs anmelder Guri Hjeltnes er begeistret: «Så er den her, en stor ny roman av Lars Saabye Christensen. Gjennomarbeidet, velkomponert, velskrevet, velopplagt. Gled dere.»

Hun mener Magnet er på høyde med Beatles og Halvbroren, «og vel så det», og gir romanen en sekser.

«Magnet har et episk svung som treffer den generasjon denne anmelder tilhører, med stor tyngde. Trolig vil den fascinere også andre generasjoner. Her er en roman som borrer inn i 1970-årenes studentliv på studentbyen og på Blindern med så levende skildringer at man lukter og fysisk kjenner det politiske presset og peset fra høylytte medstudenter: –Hvilket 1. mai tog skal du gå i?! Og anklagene om borgerlige vaner: –Det finnes noe som er større enn eksamen.»

 

Magnet

 

«Rir på klisjeer»

«Lars Saabye Christensen rir på klisjeer i sin nye, store roman Magnet. Ikke et ondt ord om det.», skriver Bjørn Gabrielsen i sin anmeldelse i DN.

Gabrielsen påpeker at både Amper og Jokum er jevnaldrende med Lars Saabye Christensen selv, noe som naturlig vil sette i gang de evinnelige – og for forfatterne trettende – spørsmålene om romanen er basert på det selvopplevde.

 

Gjenkjennelige tidsbilder

«Et annet ganske tidstypisk trekk er de ganske enorme mengdene av leksikalsk materiale. På samme måte som Jon Michelet, Ketil Bjørnstad og Kjartan Fløgstad finner Lars Saabye Christensen en helt åpenbar fryd over våre dagers tilgjengelighet til presis informasjon.»

Bjørn Gabrielsen mener Magnet er «en herlig leseopplevelse med bittersøte og gjenkjennelige tidsbilder, og en oppriktig spennende kjærlighetshistorie til et mildt sagt broket par. Det er også imponerende tett mellom de sitatvennlige replikkene». Men han påpeker også at «tannhjulene og kardangene som driver romanen fremover er tidvis svært så synlige.

 

Fanget av en ordstrøm

Cathrine Krøger i Dagbladet er noe mer forbeholden i sin ros og gir romanen terningkast fire. Hun mener Lars Saabye Christensen bevisst lar seg forføre av sine egne ord og morsomheter, men at han tidvis blir fanget av en ordstrøm – som når forfatteren i boken meddeler:

«Jeg sa, rettnok i forbifarten, at jeg har ordet i min makt. Da tok jeg munnen for full. Det er heller omvendt. Ordet har hatt meg i sin makt. Jeg har brukt hele mitt liv på å slippe fri. Derfor har jeg ikke gjort annet enn å skrive.»

 

(Foto: Magnus Stivi / Cappelen Damm)