Anne Holt blir festivalforfatter

ÅRETS FESTIVALFORFATTER: Anne Holt (Foto: Anna-Lena Ahlström)

Klart for kriminell gruppeklem: Flere store internasjonale krimnavn blir å se på Krimfestivalen i Oslo.

Endelig er Krimfestivalen tilbake – i all sin akustiske prakt. Ikke bare er fjorårets heldigitale festival et minne blott, men man kan også skilte med flere store internasjonale forfatternavn når krim-folket samles til en gedigen gruppeklem i Akersgata.

Krimfestivalen får besøk av rekordmange krimforfattere når den arrangeres for ellevte gang 17. til 19. mars.

60 krimforfattere

– Anne Holt er – høyst fortjent – årets festivalforfatter, og hun får følge av over 60 krimforfattere fra inn og utland, forteller festivalsjef Knut Gørvell, salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm.

Nesten hele den norske krimeliten stiller – blant dem Unni Lindell, Torkil Damhaug, Hans Olav Lahlum, Trude Teige, Tom Egeland og Jørn Lier Horst. I tillegg tar 25 utenlandske forfattere turen – blant dem Alex Michaelides, Romy Hausman, Clare Mackintosh, David Lagercrantz, Jens Lapidus og Kristina Ohlsson.

«Same procedure»

FESTIVALSJEF: Knut Gørvell.

– Går alt som planlagt dukker alle opp fysisk i Oslo, sier festivalsjef Gørvell.

– Noen revolusjon i vente i årets opplegg?

– Nei, det blir «same procedure as every year” for oss, så publikum og forfattere som har vært på tidligere Krimfestivaler vil nok dra kjensel på konseptet.

Fra Fossum til Holt

Den første festivalen ble arrangert i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess og bl.a. har avisen The Guardian trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

I 2014 begynte Krimfestivalen med å utpeke en forfatter det skulle være spesielt fokus på. Dette året var det Karin Fossum som ble Festivalforfatteren. Året etter var det Gunnar Staalesen, og så var det Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Torkil Damhaug og Tom Egeland. I år er det altså Anne Holt som er Festivalforfatter, og hun skal blant annet åpne festivalen med en prolog.

Over 50 programposter

De fleste arrangementene skjer i Cappelen Damm-huset i Akersgata. På ettermiddagen er det arrangement i Teaterkjeller’n under Centralteatret, og på kveldene er det festkvelder på Centralteatret. Hver dag blir det også bokkaféer hos Norli i Universitetsgata.

Totalt blir det over 50 forskjellige arrangement med gratis inngang. I tillegg til forfatterintervjuer og paneldebatter kan man oppleve Krimteatersport, Krimquiz, Knut Nærum i fri dressur og festkvelder hver kveld i teatersalen.

Festivalprogrammet vil du etter hvert kunne holde deg oppdatert på her.

Ni forlag

Cappelen Damm og Krimklubben er hovedarrangører av Krimfestivalen. Også i år blir festivalen arrangert i samarbeid med Rivertonklubben, Oslo Nye Teater Centralteatret og åtte andre forlag: Aschehoug forlag, Gyldendal forlag, Kagge forlag, Vigmostad & Bjørke, Bonnier Norsk forlag, Press forlag, Harper Collins og Papermoon forlag.