– Kjempegøy, sier forfatteren Monika Steinholm om at første bok i serien ANKH finner veien til teateret.
Monika Steinholm har tidligere utgitt ungdomsbøkene Fuck verden, Nærmere kommer vi ikke og Under snøen om Gunn, Niklas, Jens og Edor. Nå er hun aktuell med barnebokserie for et yngre publikum, og tidligere denne uken ble første bok, Ankh: Mumiene våkner (Pitch), lansert i Tromsø. Samtidig offentligjorde Kulturhuset i Tromsø at de skal lage teater av boken.
– Dette syns jeg er kjempegøy, og det var veldig artig at de plukket den opp lenge før boken kom ut. De hadde lest i avisa at boken skulle komme, og fikk manus lenge før den gikk i trykken, forteller Steinholm.
Boken er første del i en planlagt serie på sju bøker, og premieren på stykket er lagt til september 2019. Sjef ved Kulturhuset i Tromsø, Erik Smith-Meyer, gleder seg til oppsetningen:
– Boken har gode, spenstige karakterer. Den er full av magi og skumle ting og har gode «cliffhangers». Man gleder seg til å følge med videre, nærmest som i en tv-serie.
Ikke bare norsk
– Serien kretser rundt egyptisk mytologi, men jakten på moren til Markus (som forsvant da han var liten) går også som en rød tråd gjennom hele serien, forteller Steinholm.
I seriens første bok møter leserne Markus som bor i en liten norsk by sammen med sin eksentriske tante. Det eneste han har igjen fra moren er et smykke med ANKH-symbolet. Så begynner mystiske ting å skje:
– En merkelig lærervikar dukker opp og tar Markus’ klasse med på en utstilling om Egypt, som er satt opp av et omreisende museum. Her oppdager Markus at han kan lese hieroglyfer. Han havner på samme gruppe som Sara, som er smart og sjenert og Rulle, klassens bølle. Snart befinner disse tre seg i et farlig spill, forteller Steinholm om bokens handling.
ANKH-serien sikter seg inn mot 9-12-åringene, hvor de fleste av bestselgerne er oversatte bøker. Men Steinholm hevder selv at dette er ikke det eneste som gjør at boken skiller seg ut i dette segmentet:
– Ikke bare er den norsk, men den er også litt annerledes. De andre bøkene i denne sjangeren er utelukkende humorbøker, men denne er basert på spenning og science-fiction – humoren er også tilstede i illustrasjonene til Tonje Clausen.
Ikke finger med i spillet
– Vi ønsker å lage teater med det ypperste av scenisk – digital teknikk. Gi publikum en opplevelse av en annen verden – noe ganske annet enn man kan forvente i klassiske teaterproduksjon. Vi vil slå publikum i bakken med høy «WOW»-effekt, forteller Smith-Meyer. Han er én av to manusforfattere til stykket, og han mener det er viktig at tempoet ikke går tapt i overgangen fra bok til teater:
– Det viktigste er at drivet i fortellingen ledes av samme driv i oppsetningen. Rock`n roll er et stikkord på tempo. Ingen koselig visesang eller festlig, pedagogisk korrekt allsang.
Steinholm føler boken er i trygge hender:
–Jeg stoler på dem, og så er det litt greit å slippe taket. Det er de som lager teaterstykket, og de har sikkert mer peiling på hva de gjør enn hvis jeg skal rote meg inn i dette. Jeg tror det blir veldig annerledes og nyskapende, sier Steinholm, som gjerne kunne tenke seg at flere av hennes bøker ble satt opp på scene:
– Det hadde jo vært fint hvis det var en teateroppsetning i året, slik som det er planlagt med bøkene, flirer Steinholm, og legger til:
– Vi får begynne med denne.
(Hovedillustrasjon: Tonje Clausen)