Krimhelter avslører sine hemmeligheter

Krimheltene Bjørn Beltø, Varg Veum, Marian Dahle og William Wisting avslører sine innerste hemmeligheter og utseende i samarbeid med lydbokstrømmetjenesten Fabel.

– Jeg har opplevd nok til å forstå at alle er i stand til å drepe, dersom omstendighetene tvinger dem til det, forteller William Wisting i portrettintervjuet hos lydbokstrømmetjenesten Fabel.

William Wisting

Han er ikke den eneste som er intervjuet. For første gang avdekker krimheltene sine innerste hemmeligheter i radiostudio. Krimforfatterne Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Gunnar Staalesen har sammen med Fabel laget hørespill med Norges fremste krimhelter; Bjørn Beltø, Varg Veum, Marian Dahle og William Wisting.

Alle har de stått ansikt til ansikt med mordere, og i fire dyptpløyende portrettintervjuer som kan høres i Fabel denne påska, forteller de om hva de har opplevd.

I beste hørespill-stil får vi høre William Wisting avsløre at han angrer på at jobben ødela noe av forholdet til kona Ingrid, mens Marian Dahle forteller om sin nye kjæreste. Bjørn Beltø lurer på hvordan han havner i så mange farlig situasjoner og Varg Veum møter stadig vekk sin overmann eller kvinne.

Et samarbeidsprosjekt

Marian Dahle

Det var lydbokstrømmetjenesten Fabel som i vår tok kontakt med de fire forfatterne, og på vegne av sine krimhelter har Lindell, Horst, Egeland og Staalesen svart skriftlig på en rekke spørsmål, slik de tror akkurat deres krimhelt ville svart.

Resultatet er spennende og overraskende tekster som viser både sårbarhet og refleksjon fra fire krimpersonligheter som mange nordmenn har et sterkt forhold til. Tekstene har deretter blitt produsert som hørespill i radiointervju-stil, med erfarne skuespillere som Erik Hivju og Lasse Lindtner blant stemmene.

Fabels prosjektleder Ina Charlotte Fjellhøy er imponert over nivået på både tekstene fra forfatterne og de ferdige produksjonene, og forteller at det absolutt kan være aktuelt å lage flere lignende hørespill senere.

– Både forfatterne og skuespillerne har vært veldig begeistret for prosjektet, og nå er vi spente på hvordan lytterne tar det imot, sier hun.

Og slik ser de ut!

Bjørn Beltø

I tillegg til å gi stemmer til krimheltene, ønsket både forfatterne og Fabel å gi lytterne et bilde av hvordan de fire hovedpersonene ser ut. Oppdraget ble gitt til en erfarne retts- og fantomtegneren Esther Maria Bjørneboe, som basert på forfatternes beskrivelser skulle tegne et portrett av hver av krimheltene.

– Man senker skuldrene litt når det er fiktive karakterer som ikke skal arresteres, da kan man ta fram mer av tolke beskrivelsene noe friere. Samtidig kan man kanskje fornærme boklesere ved å tegne helt annerledes enn de har sett for seg, det er jeg nesten sikker på kan skje her, sier Bjørneboe.

Varg Veum

Forfatter Gunnar Staalesen forteller at han først syntes det var vanskelig å skulle beskrive utseendet til Varg Veum, siden bøkene er skrevet i jeg-form. På spørsmål om han synes fantomtegningen ligner på Varg Veum, svarer han:

– Han er kanskje litt for langhåret til i å være Varg Veum i dag, men han ser jo også litt yngre ut enn 62 på bildet, så dette er nok tegnet da han var i sin aller beste alder!

Hørespillet «Hvordan avsløre en morder» er delt inn i fire episoder som alle kan høres i sin helhet i Fabel-appen. Stemmene til krimheltene er gitt av Silje Storstein (Marian Dahle), Ivar Nergaard (William Wisting), Erik Hivju (Bjørn Beltø) og Lasse Lindtner (Varg Veum).