Åndenes makt møter SKAM

Sara Bergmark Elfgren (Foto: Henric Lindsten)

Spennende, men gaper over for mye.

Hva hadde skjedd om SKAM møtte Åndenes makt? Jo, Norra Latin. Blandingen av ungdomsintriger og paranormalitet gir en spennende historie, hvor spillet mellom ungdommene utrolig nok er mer gyselig enn det overnaturlige.

Norra Latin er et kjent navn for stockholmere. Det er en historisk-skole i hjertet av den svenske hovedstaden, som ble nedlagt på 1980-tallet. Men i Sara Bergmark Elfgrens bok ble skolen aldri nedlagt, men lever i beste velgående, og det med en velrenommert dramalinje.

Det er denne skolen Tamar har drømt seg til hele livet, og det er den skolen Clea nærmest har vært innskrevet siden hun ble født inn i en skuespillerfamilie. Begge starter på skolen fulle av forhåpninger, men skolen skjuler en mørk hemmelighet. Er det noen sannhet i vandrehistorien om gutten som forsvant på mystisk vis fra skolen? Og ble Tamar tatt opp på bakgrunn av skuespillerferdighetene hennes, eller var det en mystisk kraft som ga henne et puff under audition?

SKAM-inspirert


Sara Bergmark Elfgren:
Norra Latin
Ungdomsroman
Kagge
619 sider
Oversatt av: Fartein Døvle Jonassen

Norra Latin minner på mange måter om norske SKAM. Clea virker å være inspirert av Noora, og kjæresten hennes Tim, er William. Drittsekk, men kjekk og misforstått så det går greit. De er unge, rike, og lever et voksent liv med nattklubber, fri flyt av alkohol og foreldre som aldri er hjemme.

Historien vokser frem fra både Clea og Tamars fortellerstemmer. De har kanskje vidt forskjellige bakgrunner, men de søker samme mål om å bli en verdensberømt skuespiller. Men hva skjer hvis de ikke klarer å leve opp til egne forventninger?

Det er når Bergmark Elfgren følger dette sporet med ungdommens angst, utsvevende liv og intriger at boken er på sitt beste. Det er gjenkjennelig og begivenhetsrikt.

Overflødig overnaturlig

Naturlig nok har Bergmark Elfgren inkorporert et overnaturlig element. Bergmark Elfgren er vel bevandret i det paranormale universet fra tidligere, blant annet har hun skrevet den kritikerroste fantasytrilogien Engelsfors med Mats Strandberg. Det er et spennende overnaturlig premiss Bergmark Elfgren leverer, med en skolemyte som viser seg å være sann. Dessverre virker denne delen av historien malplassert, og ofte som et underlig sidespor til den faktiske fortellingen – selv om det jo egentlig er det paranormale som skal virke som den røde tråden i fortellingen.

De overnaturlige elementene er vanskelig å akseptere. Forfatteren forsøker å plante et frø om at det kanskje finnes mer enn vi tror, men det går dessverre ikke. Heller virker uhyggen som en del av et forvirret sinn, og ikke på en måte hvor leseren mistenker at Tamar kan være en upålitelig fortellerstemme. Det er bare ikke godt nok gjennomført.

Historien hadde vært bedre om det overnaturlige hadde vært luket ut.

Gaper over for mye

I det hele tatt kan det synes som Bergmark Elfgren har hatt mange temaer på blokken i idemyldringsfasen. Dessverre virker det som hun har tatt med alt. Presset det inn der det får plass.

Slik det kanskje er å forvente av en svensk ungdomsbok, er det hele veldig politisk korrekt. Såpass at man blir litt irritert. Og alle de politisk korrekte-emnene er representert: Det er LGBT, det er hen, det er vold i nære relasjoner, det er Metoo, og det er en mer mangfoldig klasse enn hva en skole ville klart å samle sammen til et brosjyrebilde for å vise deres inkluderende miljø.

Det er selvsagt ikke slik at historien burde blitt vasket ren for alle slike tema, langt derifra. Men disse temaene virker som å være med bare for å være med, og ikke for å drive historien videre. Når man løper fra spøkelser i ett øyeblikk, før man i det neste dealer med Metoo og kjønnsidentitet, overskygger det historien som prøver å fortelles og spenningen stopper opp.

Men Bergmark Elfgren leverer en nervepirrende, og samtidig gjenkjennelig, fortelling i Norra Latin. Tamar og Clea er interessante karakterer, og forholdet dem i mellom, og til de øvrige klassekameratene, er spennende å følge – og det er det som er drivet i fortellingen.

Norra Latin er første bok i en planlagt serie, og det skal bli spennende å følge Tamar og Cleas historie i de neste bøkene. Hvis Bergmark Elfgren klarer å begrense tematikken, og ikke gape over for mye.

NORA STEENBERG