Anbefaler Lys og mørke

MED GULLGLISET: Torgeir Husby i Forlaget Press.

FRAMSNAKKING: - I høst har det kommet veldig mye sakprosa som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, synes Torgeir Husby.

– Det er fryktelig vanskelig med dette entallskravet, fastslår Press-markedssjef Torgeir Husby, konfrontert med BOK365 utfordring om A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Årets sakprosabok

Fra sitt eget forlag Press lander han på en bok basert på et mørkere kapittel i verdenshistorien:

– Philippe Sands «Tilbake til Lemberg» er en utrolig velskrevet og lærerik bok. Den ble kåret til årets sakprosabok i flere britiske aviser i fjor, med god grunn. Hvordan Sands klarer å kombinere egen families historie, utviklingen av en internasjonal straffedomstol og fortellingen om jødeutryddelsen under andre verdenskrig er imponerende. At han i tillegg er en skikkelig hyggelig mann, gjør at jeg fryktelig gjerne skulle sett at boka fikk mye mer oppmerksomhet.

Engasjerende om lys

Hva så med andre forlags bøker?

– Andres bøker er jo ikke så bra som våre, men i høst har det kommet veldig mye sakprosa som ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener. Jeg anbefaler Bjørn Hallvard Samsets bok Lys (Spartacus). Engasjerende og godt formidlet. Og et tema som kanskje er nerdete, men viktig for alle. Og så vil jeg rose Samlaget for sin serie «Norsk røyndom» – det er forlagsarbeid av høy klasse!