SAKLIG ONSDAG: I 1928 forsvant Roald Amundsen og mannskapet hans under en redningsaksjon i Polhavet. Monica Kristensen i «Amundsens siste reise» forsøkt å nøste opp i mysteriet, og hun har sine egne teorier om hva som skjedde.
I 1928 havarerer luftskipet «Italia» på vei tilbake fra Nordpolen til Svalbard. Dette er begynnelsen på en av de største redningsaksjonene i polarhistorien, og Amundsens endelikt.
Da Umberto Nobiles luftskip «Italia» havarerte reiste svært mange reiste på ekspedisjoner for å finne de overlevende, og hele verden fulgte dramaet. En av de som sa seg villig til å delta i leteaksjonen var den norske polarhelten Roald Amundsen.
Han gikk derimot sin egen vei. En måned etter havariet bordet han det franske sjøflyet Latham i Tromsø, og da flyet kom over Bjørnøya mottar en kullbår det som skal være det siste livstegnet fra Amundsen; et nødsignal. Den store polarhelten forsvant sporløst i ishavet, og skulle aldri bli sett igjen. Slik ender et ekstraordinært liv.
Monica Kristensen ser nærmere på Amundsens siste reise, og tegner i tillegg et psykologisk portrett av den eldre Amundsen. Hun forsøker å nøste oppi hva som skjedde med Latham og hvordan Amundsens siste reise virkelig endte.
Forfatter: Monica Kristensen
Aktuell med: Amundsens siste reise (Press)
Hvorfor skrev du akkurat denne boka?
Jeg hadde ikke lyst til å skrive en biografi om Roald Amundsen. Det har dessuten Tor Bomann Larsen gjort så bra! Men jeg begynte å se på hans siste leveår og forsvinning, og da åpnet det seg brått en skattekiste av ukjente detaljer!
Hvor forskjellig er det for deg å gjøre research til sakprosa kontra krim?
I kvalitet er det ikke så stor forskjell på å gjøre research for krim og dokumentarbøker. Men i arbeidsvolum er det minst to størrelsesordener i forskjell.
Hva er det de færreste vet om Amundsen?
At han var alvorlig syk de siste årene av livet sitt, at han hadde tenkt å gifte seg da han kom tilbake fra Svalbard sommeren 1928. Men mest av alt: hvor han forsvant. Og hvordan han forsvant!
Hvorfor følte han behov for å dra på denne redningsaksjonen?
Alle gamle ekspedisjonsfolk har nok en lengsel etter en siste ekspedisjon. Det var to år siden hans forrige («Norge»-ferden tvers over Polhavet i 1926). Jeg tror at han rett og slett lengtet tilbake til Svalbard, og til ekspedisjonene. Men ikke minst: Han ønsket å redde de seks italienerne som hadde blitt borte i ballonghylsteret. Han kjente de fleste av dem fra «Norge»-ferden.
Var Amundsen klar over hva han bega seg ut på?
Roald Amundsen kjente ikke så godt til den franske flybåten Latham 47-II, men han visste absolutt hva han bega seg ut på da han og Leif Dietrichson dro med Latham og et mannskap på fire franskmenn fra Tromsø mot Svalbard.
Hva tror du skjedde med ham og mannskapet?
Jeg konkluderer med egne teorier i boken Roald Amundsens siste reise, men det ville være feil å beskrive dem i bare et par setninger. Folk må nok lese boka!
Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre?
Det ble fire:
The Poisoner’s Handbook: Murder and the Birth of Forensic Medicine in Jazz Age New York av Deborah Blum
Svalbardtraktaten av Geir Ulfstein
Drama in the Arctic av Fred Goldberg. Min utgave er en presang fra forfatteren
Amundsens siste ferd av Gunnar Hovdenak og Adolf Hoel.