Hole-slipp med Rainmakers

Hva gjør du hvis førsteopplaget på din nye krim er svimlende 300 000? Jo Nesbø hentet over sitt favorittband Rainmakers fra USA, for å spille på lanseringsfesten i Oslo.

Det var lange køer utenfor Parkteatret – for anledningen omdøpt til Jealousy Bar – i Oslo da Jo Nesbø tirsdag kveld inviterte til feiring av sin nye og ellevte Harry Hole-bok Tørst. En fest som i ekte Nesbø-tradisjon også bød på musikk, selv om budsjettet åpenbart har økt siden debuten med Flaggermusmannen i 1997.

Den gangen lot han sitt eget band Di Derre stå for underholdningen, et band som ifølge hovedpersonen var «det aller rimeligste som var mulig å oppdrive». I motsetning til Rainmakers, som ble fløyet inn fra Kansas City i USA for å kaste glans over festen.

 

SLO PÅ STORTROMMA: Jo Nesbø.

 

– Vi hadde lyst å slå litt på stortromma og prøve på det bandet vi hadde aller mest lyst til å ha. Det var Rainmakers, og utrolig nok svare de ja da vi spurte, strålte Nesbø som også spente på seg gitaren i bandets signaturlåt «Small Circles» et stykke utpå kvelden.

– Jeg fikk mast meg til det, smiler forfatteren.

 

Hole gjennom 20 år

Men det var først lenge etter at Henrik Mestad hadde lest høyt fra Tørst, med en passende passasje fra bokas Jealousy Bar for å sette den blodtørstige og vampyriske tonen som preger Nesbøs nye bok. En krim som stort sett har fått tommelen opp fra norske anmeldere, men som også har fått noen til å mene at Harry Hole kanskje har hatt sin tid.

Sikkert er i hvert fall at Harry Hole har utviklet seg gjennom de 20 årene vi har kjent ham, med tida rundt bøkene Sorgenfri og Marekors som det store vendepunktet, skal vi tro forfatteren.

– Det var ingen masterplan, men det skjedde noe etter de bøkene. Da innså jeg at skulle Harry Hole kunne fortsette så måtte han utvikle seg, og bøkene måtte handle litt mer om Hole enn de gjorde til å begynne med, forklarte Nesbø under en liten bokbadseanse med Dagblad-journalist Tom Stalsberg.

Han bedyret også at dypdykket i det psykiatriske vampyrisme-feltet på langt nær er like dypt som det kan synes i hans nye bok Tørst.

– Jeg elsker å gi inntrykk av at jeg kan mye om alt jeg egentlig kan svært lite om. Derfor har all research som er gjort til denne boka også kommet med innenfor permene, hevder Jo Nesbø som 20 år etter debuten har solgt over 30 millioner bøker og er oversatt til 50 ulike språk.

 

BOKBADING: Tom Stalsberg og Jo Nesbø.

 

 

Pink Floyd, Prince og Raga Rockers

Bademester Stalsberg bød på flere tall, etter at han sammen med sønnen sin hadde saumfart alle Harry Hole-bøkene for musikalske referanser. De fant totalt 365 slike, med Pink Floyd (11) og Prince (10) som de mest brukte og med Raga Rockers (7) på topp blant de norske. Og hva med hans eget band Di Derre og kveldens gjester Rainmakers?

– De er ikke nevnt i det hele tatt, opplyste Stalsberg før Nesbø rettet opp litt av skjevheten. Først ved å la Tuva Syvertsen fra Valkyrien og Magnus Larsen jr. (som spiller både i Valkyrien og Di Derre) framføre Jo Nesbøs Di Derre-låt «Syk», og deretter ved å slippe til Rainmakers i en time lang konsert.

 

MED GITAR: Jo Nesbø hang seg på signaturlåten «Small Circles»

 

Hovedfoto: Leif Gjerstad