Amalie Skram-prisen til Linnestå

Forfatter, lyriker og dramatiker Aasne Linnestå fotografert til Min tro på Gåsøya. (Foto: Adrian Nielsen)

Amalie Skram-prisen 2018 er tildelt Aasne Linnestå.

Amalie Skram-prisen tildeles årlig en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter som skriver i Amalie Skrams ånd. I år tilfaller den Aasne Linnestå.

– Aasne Linnestå er en sjangeroverskridende, stilsikker og språklig leken forfatter.  Romanene er poetiske, og diktene er fortellende. Dokumentaren er lyrisk, og lyrikken omhandler tema vi sjelden ser behandlet poetisk, som asylpolitikk, overgrep og den enkeltes ansvar for sine medmennesker, heter det i juryens begrunnelse.

Stemt i moll

– Som hos Amalie Skram, er Aasne Linnestås forfatterinstrument stemt i moll. Et stort livsalvor slår grunntonen i tekstene. Samtidig er det en optimisme i Linnestås forfatterskap – troen på at ett menneske kan gjøre en forskjell, skriver juryen.

Aasne Linnestå debuterte i 2000 med diktsamlingen Små, hellige løgner i 2000. i 2006 utga hun sin første roman, Utland, etterfulgt av romanene Krakow i 2007 og Hagesang i 2011, Opphold, i 2014 og ungdomsromanen, Mamma er et annet sted, i 2015, alle på Aschehoug Forlag.

 – Høyeste grad skramsk

– Aasne Linnestås forfatterskap dreier om en akse som i aller høyeste grad er skramsk: Både diktsamlingene og romanene kretser om forhold som makt og avmakt, sorg og omsorg, om å miste, men også om å finne og om å våge å la seg bli funnet. Med stor innlevelse og engasjement utforsker Linnestå hva som former et menneske og et menneskeliv, hvordan overraskende hendelser kan stake ut en retning, og hvordan tilfeldige møter mellom medmennesker kan bli redningen, står det videre i juryens begrunnelse.

I tillegg til diplom illustrert av kunstneren Ingri Egeberg, består prisen av et reisestipend, sjenerøst sponset av SpareBank 1, SR-Bank i Bergen.

Tidligere vinnere av Amalie Skram-prisen er: Liv Køltzow, Bergljot Hobæk Haff, Bjørg Vik, Herbjørg Wassmo, Cecilie Løveid, Marit Tusvik, Eldrid Lunden, Britt Karin Larsen, Hanne Ørstavik, Merete Morken Andersen, Toril Brekke, Margaret Skjelbred, Torunn Ystaas, Linn Ullmann, Cecilie Enger, Ragnhild Nilstun, Mirjam Kristensen, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm, Karin Fossum, Vigdis Hjorth, Helga Flatland, Gøhril Gabrielsen og Marit Eikemo.