Aksel Lund Svindal med bok

- Det har til tider vært en tøff prosess å evaluere og gjenoppleve mye fra livet mitt, sier Aksel Lund Svindal. Selvbiografien med arbeidstittelen «Større enn meg» blir til i samarbeid med Torbjørn Ekelund.

Aksel Lund Svindal stiller til start i den norske bokhøsten, på Strawberry-forlaget Pilar. For første gang forteller Lund Svindal sin personlige historie i bokform, og om prinsippene han alltid har jobbet etter som idrettsutøver og forretningsmann, ifølge en pressemelding fra Strawberry Publishing.

Motgang og medgang

– Jeg har ofte tenkt at selvbiografier bør skrives av de som har levd et langt liv, men underveis har jeg fått troa på at metodene jeg har brukt både for å håndtere motgang og maksimere medgang både i idretts- og forretningslivet kan ha verdi for andre, sier Aksel Lund Svindal.

Nyheten ble offentliggjort foran et tusentall jublende tilskuere i live-podkasten Stormkast i konferansesalen på The Hub hotell i Oslo i kveld.

Stordalen direkte involvert

Redaktør i Strawberry Publishing, Ingrid Eia Ryvarden, tror boken vil treffe bredt:
– Jeg skjønte at vi hadde en bok med relevans langt utover alpinmiljøet, da Aksel begynte å omorganisere kjøkkenet på forlaget fordi han mente vi ville spare masse tid på å ha bestikket nærmere lunsjbordet. Han har jaktet de mest optimale løsningene hele livet og er besatt av å få maksimalt ut av alle muligheter, sier Ryvarden.

Bokprosjektet ble også Petter Stordalens debut i «forleggerrollen», i følge Strawberry.
– Jeg har fulgt Aksel gjennom hele karrieren og har hatt et sterkt ønske om at vi skulle gi ut denne boken, ikke minst fordi jeg har en del spørsmål jeg har ønsket svar på selv. Jeg pleier vanligvis ikke å blande meg inn i det daglige forlagsarbeidet, men Aksels liv rommer så mye mer enn det folk har blitt kjent med hittil, som alle kan lære av. Dette blir historien om et ekstraordinært liv hvor det umulige var mulig, hver hundredel telte og et feilskjær kunne koste deg karrieren, sier Stordalen.

Skarp observatør

Aksel Lund Svindal er kåret til Norges mest populære idrettsutøver, og har gjennom en eventyrlig alpinkarriere vunnet 36 verdenscupseire, fem VM- og to OL-gull. Det unike med Svindals karriere er likevel ikke hva han har oppnådd, men hvordan. I biografien vil leseren ifølge forlaget bli kjent med «hans personlige historie, samtidig som han åpner opp om prinsippene han alltid har jobbet etter, både som idrettsutøver og forretningsmann, lagkamerat og forbilde – prinsipper som har hjulpet ham gjennom frykt og motgang, og tilbake til topps, når hele verden alle for lengst hadde avskrevet ham etter katastrofale fall og karrieretruende skader.»

– Da han var 18 år, bestemte han seg for å være sin egen manager og forhandle alle kontrakter selv. Det har åpenbart  gjort ham til en skarp observatør av menneskene rundt seg. Dette blir en fartsfylt og uvanlig inspirerende biografi med stor overføringsverdi til nær sagt alle andre områder av livet. Jeg er fascinert av hvor mye motstand et menneske kan tåle ­– og likevel bli best i verden, sier Ryvarden.

Tøff prosess

– Arbeidet med denne boka har latt meg evaluere og gjenoppleve mye fra livet mitt. Det har til tider vært en tøff prosess, men jeg ville ikke vært den foruten, sier Aksel Lund Svindal.

Selvbiografien med arbeidstittelen Større enn meg blir til i samarbeid  med Torbjørn Ekelund. Ekelund er forfatter og redaktør i Harvest Magazine. Han har skrevet en rekke bøker, blant annet bestselgeren Bli best med mental trening på JM Stenersens Forlag, i samarbeid med Erik Bertrand Larssen.

 

(Foto: Kjetil Skårdal Andersen)