«Som å hoppe etter Ruccola»

– Et veldig riktig forlag for meg, sier Bjørn Fredrik Drangsholt som etterfølger Marit Johansen som Kagge-salgssjef. Han er imponert over jobben hun har gjort.

– Marit er utrolig dyktig. Hun har en helt egen energi og er en fargeklatt som vil bli savnet av mange i bokbransjen. Jeg har enorm respekt for den jobben hun har gjort, sier Bjørn Fredrik Drangsholt. Han er raus med komplimentene til sin markante og godt hørbare forgjenger. «Som å hoppe etter Ruccola», var hans humoristiske kommentar på Facebook i helgen, da Marit Johansen ble takket av og ønsket god tur til en fremtid med boller og bensin.

Nå er det altså Bjørn Fredrik Drangsholt som skal selge Kagge-bøker ut til bokhandlere og boklesere. Han vet hva han går til, etter en årrekke i bokbransjen. Han begynte i bokhandel, som ekstrahjelp på Tanum Oslo City, allerede i 1994. Deretter fulgte flere år i Tanum, blant annet som daglig leder på Tanum Oslo Lufthavn. Han har vært daglig leder ved ARK-butikkene på Årnes og Majorstuen, kategoriansvarlig for barn/ungdom og skjønnlitteratur i ARK-kjeden sentralt, og salgs- og markedssjef i Tiden.

 

«Kul utgivelsesprofil»

– Når skal du bestemme deg for om du egentlig helst vil jobbe i forlag eller bokhandel?

– Hehe. Begge deler har sine gode sider. I bokhandelkjedene får du en unik oversikt over hva som kommer ut. Det er krevende å beholde overblikket, men det plikter man å ha i en slik jobb, sier Bjørn Fredrik Drangsholt.

 

 

Nå blir det altså forlag igjen, og han føler seg trygg på at han har gått av på riktig stoppested:

– Hos Kagge er det mange bra folk som jeg også kjenner fra før og som jeg gleder meg til å jobbe med. Og ikke minst har de en kul utgivelsesprofil. Det er viktig å holde på med noe du brenner for. Jeg ser frem til å jobbe med sakprosaen hos Kagge. Der føler jeg at jeg har noe å bidra med. Jeg er jo egentlig historiker.

Hvilket minner oss på at vi i CVen hans innledningsvis, glemte et mellomspill i historie- og museumsverdenen på fem-seks år tidlig på 2000-tallet: Først som fylkessekretær i Agder Historielag, deretter som museumsbestyrer ved Stiftelsen Setesdalsbanen.

– Og så har jeg jo et hjerte for barne- og ungdomslitteraturen, som jeg også har jobbet mye med i ARK. Der satser jo Kagge offensivt. Det er i det hele tatt et veldig riktig forlag for meg, sier Bjørn Fredrik Drangsholt.

 

Felles utfordring

– Hvilke er de største utfordringene på forlags- og bokhandlersiden i årene som kommer?

– Å holde boka aktuell. Vi kjemper om folks tid. Det er en felles utfordring for forlag og bokhandlere.

– Og hva er de viktigste grepene her?

– Det helt åpenbare: Å utgi gode bøker. Dernest er det vel mange andre grep, som krever både engasjement og kreativitet, sier Drangsholt. – Og så er det viktig å ha riktige rammebetingelser. Der blir det noen interessante politiske diskusjoner i tiden som kommer.

 

 

– Er vanvittig stolt

Men før Drangsholt får opp turtallet for alvor, skulle forgjenger Marit Johansen takkes av i helgen. Kagge Forlag er kjent for å være habile festarrangører – og de sviktet ikke denne gangen heller. Festdekor og antrekk var preget av at Marit Johansen nå beveger seg inn i bensinstasjonsdrift sammen med samboer.

«Egentlig en sorgens dag når Marit takker for seg og retter blikket mot ny bransje. Vi tar det med fatning, og feirer årene vi fikk med verdens beste! På gjensyn, kråka fra nord!,» lød hilsenen fra forlagssjef Anne Gaathaug.

Marit Johansen medgir at hun forlater forlaget med et visst vemod:

– Det å være en del av et så kreativt, arbeidsomt, krevende og ikke minst humørfylt miljø som Kagge Forlag er, har selvfølgelig preget meg mye. Kolleger og bransjekolleger er blitt nære venner, som det blir rart å forlate. Jeg er vanvittig stolt av å ha vært en del av forlaget i alle disse åra.

 

 

(Foto: Vebjørn Rogne / Vibeke Gwendoline Fængsrud / Kagge Forlag)