1984 er tilbake

Bråket rundt Trumps språkbruk og løgner i hans første dager i presidentstolen har ført til at George Orwells dystopiske «1984» igjen er å finne på topp på amerikanske bestselgerlister.

President Donald J. Trump har vært i hardt vær i sine første dager som øverstkommanderende i USA. Hans krig mot pressen er ikke tatt godt i mot, og etter hans rådgiver Kellyanne Conway uttalte at Trump ikke lyver, men bruker «alternative fakta» er salget på Orwells dystopiske fremtidsroman, 1984, tilbake på bestselgerlistene.

 

George Orwells 1984 ble først utgitt i 1949, og står som en dyster spådom om hvordan fremtiden kan bli; et totalitært system uten individuelle rettigheter.

Selger igjen: Orwells «1984».

Begrepet «alternative fakta» blir av mange hevdet å ligne mye på hva Orwell i sin bok kaller Newspeak, eller Nytale – altså regjeringens forsøk på å begrense mislikt språk.

I Orwells 1984 er verden styrt av Storebror (Big Brother), som ser alt og styrer totalitært. Sannhetsministeriet har i oppgave å forvalte dagens sannhet, som forandrer seg daglig. De reviderer historien og tidligere nyheter så den skal stemme med dagens sannhet. Det er med andre ord et svært travelt departement.

 

Klatret til topps

Koblingen mellom Trumps alternative fakta og Orwell ble først gjort på nyhetskanalen CNN, hvor det var Washington Posts journalist Karen Tumulty som hevdet at «alternative fakta» er en Orwelliansk frase.

Conway brukte begrepet i et intervju for å forklare Det hvite hus pressesekretær Sean Spicers kommentar om Trumps innsettelse, som han hevdet å ha dratt det største publikumet noensinne. Dette ble sterkt tilbakevist av reportere, men Conway mener det er riktig. Eller en alternativ riktighet av hendelsene.

 

Boken ligger nå på førsteplass på Amazons bestselgerliste, og har siden grålysningen i dag tidlig klatret opp fra en sjetteplass.