– Påske er vår for meg

For Anna Fiske betyr påsken starten på våren - særlig når den tilbringes i huset hun alltid lengter til i Skåne.

Anna Fiske har hatt en spesielt travel høst, med hele tre utgivelser på to forskjellige forlag. Påsken er derfor tid til å puste ut i kjente og kjære omgivelser i Sverige:

– Påsken tilbringes i mitt gamle hus ved havet jeg alltid lengter til i Skåne, sier hun, og legger til:

– Påske er vår for meg; passe på trærne, plante poteter,  planlegge kjøkkenhagen, kanskje et nytt skulpturprosjekt, kjenne hvordan havet biter tak i kinnene på de lange turene langs med strandkanten, lytte på fuglene. Vår er for meg som å bli frisk etter influensa, endelig er det dufter av jord, salt, søtt, luften er plutselig full av smaker, naturen våkner og viser sakte men sikkert alle sine farger.

Men Fiske kommer nok ikke til å sitte stille i påsken:

– Jeg pleier å ha småprosjekter på ferie, små kreative prosjekter, spikke og tegne pinner for eksempel, det er gym for kreativiteten og skapergleden.

Og kanskje er et av prosjektene hun skal pusle med i påsken hennes nyeste bok?

– Jeg er i innspurten av en illustrert ungdomsroman, Elven, som kommer til høsten. Denne har jeg jobbet med av og til i cirka to år, men fortellingen har jeg hatt med meg hele livet. En bok om å være tenåring og ha et ønske om å ta mer plass, om å se alle rundt seg men glemme seg selv, om forelskelse og noe dramatisk som forandrer alt.

Med sopp i kofferten

– Hvilken bok tar du med deg i påsken?

– Sopp og sorg av Litt Woon Long. Er veldig spent på boken, som handler om å være i og å komme seg videre og ut av en livskrise. Gleder meg også til å lese om livet med sopplukkerne, en egen subkultur. Den verden var en del av min barndom (med naturelskende foreldre), så her blir det nok mye gjenkjennelse.

– Hva var den siste virkelig gode boken du leste?

– Tilstrekkelig vakker av Synne Sun Løes. Leste den på hytta alene da de andre var på skitur. Noen ganger er det å lese en bok som å spise et godt måltid som fyller hele deg, etterpå husker du både måltidet og plassen du var på. Så herlig å lese denne sterke bok med lyden av kneppet i hytteveggen når solen steker på utenfor. Boken og opplevelsen rørte meg dypt og jeg kjente meg både trist og glad, to fine følelser.

(Hovedfoto: Maja Hattvang)