Skandalene rundt Svenska Akademien vil ingen ende ta. Tre medlemmer har trukket seg etter advokatrapport. Den svenske kongen kan bli tvunget til å agere.
Med åtte mot seks stemmer vedtok medlemmene av Svenska Akademien sist torsdag at de ikke ville utestenge den kjente lyrikeren Katarina Frostenson fra kollegiet. Avstemningen kom etter at et av Sverige mest anerkjente advokatbyråer, Hammarskiöld & Co, hadde levert sin uavhengige granskning av forholdene knyttet til den såkalte «Kulturprofilen» – en mann med nær tilknytning til Frostenson. Tre av medlemmene i mindretall – Klas Östergren, Kjell Espmark og Peter Englund – valgte etter dette å trekke seg fra sine verv.
MeToo og Nobel-lekkasjer
Bakgrunnen for granskningen var at avisen Dagens Nyheter i høst avslørte at 18 kvinner anså seg utsatt for trakasserende behandling av «Kulturprofilen». De fleste av hendelsene skal ha skjedd på den private kulturklubben «Forum» i Stockholm som Kulturprofilen drev sammen med Frostenson, og som Svenska Akademien har sponset med flere hundre tusen kroner. Samtidig kom det beskyldninger om at Kulturprofilen ved flere tilfeller skulle ha lekket informasjon om hvem som ville bli tildelt Nobels-litteraturpris.
Den hemmeligstemplede granskningsrapporten fra advokatfirmaet Hammarskiöld & Co er nå lekket til Dagens Nyheter. I går kunne avisa avsløre at rapporten fester lit til at Kulturprofilen ved minst syv tilfeller har lekket informasjon om prisvinnere. Listen over trolige lekkasjer ser slik ut: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) og Bob Dylan (2016).
Økokrim henlegger forundersøkelse
Rapporten viser ifølge Dagens Nyheter, også til en leilighet som Akademien disponerer i Paris, men som Frostenson sammen med Kulturprofilen selv har disponert i flere år. Ikke nok med dette, Akademien har sponset kulturklubben «Forum» med betydelig pengestøtte over flere år, men Forum har ikke vært registrert verken som forening, eller stiftelse hos skattemyndighetene. Forum har ifølge rapporten, systematisk gjort bruk av svarte lønnsutbetalinger. Klubben har videre innrapportert feilaktige artisthonorarer til det svenske Kulturrådet. Kulturrådet gransker nå alle utbetalinger til kulturklubben. Advokatrapporten hevder også at Kulturprofilen og Frostenson skal ha tatt ut gevinst fra overskudd i Klubben på nære en halv million svenske kroner i perioden 2009 – 2016.
Alle mulige kritikkverdige forhold til side, flertallet i Akademien valgte altså ikke å politianmelde forholdene. Dette har imidlertid en privatperson gjort, men svenske Økokrim har i dag meldt at etaten har henlagt saken.
Steile fronter
Flertallet på åtte medlemmer – Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad og Jayne Svenungsson – skrev mandag en felles artikkel i Svenska Dagbladet hvor de begrunner hvorfor de ikke vil utestenge Frostenson. Flertallet finner det ikke godt nok bevist at Katarina Frostenson har lekket prisvinneren til Kulturprofilen, ei heller at seksuelle trakasserier i juridisk forstand og uten rimelig tvil, er bevist å ha funnet sted. De åtte skiller videre klart mellom personene Frostenson og Kulturprofilen, selv om de to har en nær relasjon.
Frontene mellom mindretall og flertall er med dette blitt steile. Akademiets Horace Engdahl skriver i en artikkel i Expressen i dag at Akademiets generalsekretær Sara Danius, som bestilte advokatrapporten og som tilhører mindretallet, er den dårligste lederen av Akademiet siden 1786 – året Akademien ble stiftet av Kong Gustav III.
Knapt beslutningsdyktig
Akademiet har som formål å fremme svensk litteratur og språk. Rådet har 18 medlemmer som velges for livstid. Medlemmer kan trekke seg fra virksomheten, men ikke avgå. Rådet er selvsupplerende, når en plass er blitt ledig, velger medlemmene selv nytt medlem ved hemmelig valg. Akademiet er kjent som utgiver av Svenska Akademiens Ordbok. Videre deler rådet ut en hel rekke litteraturpriser. Den viktigste er Nobelprisen i litteratur, men også den norsk-svenske Doblougprisen, Svenska Akademiens nordiske pris og Bellmanprisen – for å nevne noen.
For å være beslutningsdyktig – for eksempel ved valg av Nobelprisen – må minst 12 av de 18 medlemmene møte. Etter de tre siste avhoppene er nå komitéen nede i kun 13 aktive medlemmer. Tidligere har Lotta Lotass trukket seg av sosiale årsaker, mens Kerstin Ekman trakk seg allerede i 1989 i protest mot Akademiens manglende støtte til Salman Rushdie.
Den svenske kongen er Akademiens høye beskytter. Flere aktører foreslår nå at Kongen tar initiativ til å reorganisere en av Sveriges viktigste kulturinstitusjonen.