I 2017 fyller Litteraturhuset i Oslo ti år. Jubileumsfeiringen innledes med et program viet nyere somalisk litteratur.
Første helgen i mai er det somalisk litteratur, poesi og identitet det handler om på Litteraturhuset i Oslo. En av forfatterne som kommer er prisbelønte Nadifa Mohamed (bildet).
Mange har fått øynene opp for den nye bølgen av unge forfattere, musikere og kunstnere som har røtter i Somalia, men som bor helt andre steder i verden. Blant gjestene på Litteraturhuset er Nadifa Mohamed, Ladan Osman og Aar Maanta.
Afrikansk litteratur
Litteraturhuset har lenge hatt et tydelig fokus på afrikansk litteratur og bidratt til å løfte nyere afrikanske stemmer i Norge. Denne gangen har de valgt å fokusere på de yngre stemmene fra den somaliske diasporaen (somaliere som bor andre steder).
Ifølge Litteraturhusets program tar disse forfatterne på ulikt vis med seg somalisk poesitradisjon og historie inn i litteraturen. De skildrer en virkelighet som mange kan kjenne seg igjen i: Det å vokse opp med et bein i hver kultur, og det ofte komplekse forholdet til både «fedrelandet» og hjemlandet man vokser opp i.
Granta-favoritt
Nadifa Mohamed ble kåret til en av magasinet Grantas Best of Young British Novelists i 2013, og romanene hennes er også oversatt til norsk. Fredag 5. mai snakker Mohamed med Litteraturhusets programsjef Andreas Liebe Delsett om å skrive med utgangspunkt i somalisk historie og kultur, krig og konflikt.
… og poesi
Poeten Ladan Osman fikk stor oppmerksomhet da diktsamlingen The Kitchen-Dweller’s Testimony kom ut i 2015. Hun er toneangivende blant yngre diaspora-poeter, og skriver med utgangspunkt i somaliske og muslimske røtter, om det å være svart jente og kvinne i USA. Fredag 5. mai møter hun litteraturkritiker Eivind Myklebust til samtale. Lørdag 6. mai møter hun og Nadifa Mohamed Fett-redaktør Hedda Lingaas Fossum til samtale om litteratur, kjønn og feminisme.
En innføring
De somaliske helgen åpnes av Martin Orwin, som underviser i somalisk litteratur og poesi ved School of Oriental and African Studies i London. Han har gjendiktet somalisk poesi og arbeidet tett med flere somaliske poeter, blant andre Gaariye og Hadraawi. Fredagen gir han en innføring i somalisk litteratur og poesi, og den muntlige fortellertradisjonen.
Festaften og konsert
Og fredag kveld blir det litterær festaften, med opplesninger av både tradisjonell og nyere somalisk poesi. Poetene Ladan Osman og Farah Gabdon og oversetter Martin Orwin leser, før kvelden avsluttes med konsert av Aar Maanta og hans band. Aar Maanta kalles «vår generasjons stemme» av unge britisk-somaliere, og spiller afro-hop: en musikkstil som blander hiphop, blues og tradisjonell musikk fra Somalia, Nord-Afrika og Midtøsten.
Identitet og historie
Lørdag blir det samtale om somalisk identitet i diaspora ledet av Åsne Seierstad med musiker Aar Maanta, poet Farah Gabdon og historiker og samfunnsdebattant Safia Aidid. Aidid skriver doktorgrad i moderne nordøstlig afrikansk historie ved Harvard, og er sentral i debatter knyttet til somalisk identitet, kultur og historie. Lørdag holder hun også foredrag om nyere somalisk historie.
Eventyr og åpen mikrofon
Det blir barneprogram med somaliske eventyr fortalt på somali og norsk, og lørdag kveld er det duket for åpen mikrofon spesial, der de som vil kan framføre noe poetisk, politisk eller personlig på norsk, engelsk, somali eller et annet språk.
Helgen avsluttes med en filmvisning søndag kveld, av filmen A Stray fra 2016, som følger en ung somalisk innvandrer i Minneapolis USA på jakt etter sin egen identitet og plass i verden.
Du kan lese hele programmet her: http://litteraturhuset.no/somalia
(Foto av Nadifa Mohamed: Sabreen Hussain)