Sommerfugler i magen

Mange barn går vel gjennom en verdenskrigfase, og jeg pløyde meg gjennom den sjangeren i en periode, forteller ukens Barnebok-profil Johanna Lindbäck. Selv skriver hun om den første forelskelsen i sin aktuelle barnebok "Kanskje sammen".

Johanna Lindback er en svensk forfatter fra Luleå, som regnes som en av Sveriges mest populære barn- og ungdomsforfattere. Hun har tidligere arbeidet som gymnaslærer, men etter debuten i 2007 med En liten chock har hun jobbet heltid som oversetter og forfatter. Hun har utgitt flere ungdomsbøker, og tre bøker for «mellomalderen» – hvorav to av disse er utgitt på norsk. I fjor utkom Litt sammen, og i år er hun aktuell med den frittstående oppfølgeren Kanskje sammen.

 

 

 

Forfatter: Johanna Lindbäck

Aktuell med: Kanskje sammen (Mangschou)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Med Maiken og Ivan ville jeg skrive en herlig bok med sommerfugler i magen om kjærlighet og relasjoner for litt yngre lesere, for mine tidligere bøker hadde vært for ungdommer. Det har vært en ny opplevelse, og det har vært veldig spennende. Noe av det som var nytt for meg var at jeg helt fra begynnelsen visste at det ikke skulle være en bok, men minst to, så jeg planla en fortsettelse allerede da jeg skrev eneren. Jeg visste også at jeg ville ha en litt skjult agenda, som for eksempel feminisme, i denne kjærlighetshistorien.

Tre barnebok-favoritter:

Johan Rundberg med Supertrikset

Jenny Jägefeld  med Brorsan är kung

Linn Gottfridsson med En myras liv.

Sjekk ut:

Elin Lindells bøker om Jördis – de elsker jeg! Den første boken heter M for mistet. 

Hvordan jobber du?

Jeg tenker og tenker, kommer på ideer, vraker ideer, begynner å se en form, begynner å se en struktur, og når jeg vet begynnelsen og slutten på boken begynner jeg å skrive. Da skriver jeg alltid kronologisk; starter med den første siden og beveger meg framover i ro og mak.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Jeg husker ikke akkurat hvilken, men jeg leste mye om andre verdenskrig. Mange barn går vel gjennom en «verdenskrigfase», og jeg pløyde meg gjennom den sjangeren i en periode. Det var jo både spennende og grusomt.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Kanskje noen i en Mårten Sandén-bok? Han skaper alltid så utrolig fine karakterer, som man får en sterk tilknytning til.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Det vet jeg ikke. Jeg har faktisk ikke tenkt på det, jeg er så fornøyd med å være meg selv.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Fantastiske karakterer. Og da mener jeg at man skal kjenne både med og for dem. Det behøver ikke være gode mennesker, jeg hater sånne prektige karakterer, men jeg vil virkelig bry meg om hvordan det skal gå for hovedpersonen.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Ingen av dem. Jeg syns det er et kjedelig spørsmål for det er alltid fokus på gamle og kjente bøker, som Pippi, eller nyere og kjempeberømte bøker, som Harry Potter. Det er ofte bare de voksne som kjenner til disse bøkene. Kanskje man kan løfte frem noe nytt og bra som ikke er like kjent? Da vil jeg gjerne henge med Jördis i Elin Lindells bøker, fordi hun er så kul og morsom.