SAKLIG ONSDAG: I kveld amerikansk tid er det klart for den siste presidentdebatten. Hallvard Notaker, forfatteren bak «Amerikansk valgkamp», sammenligner Trumps presidentsjanser med russisk rulett.
Den amerikanske valgkampen går inn i sin sluttfase, med den siste presidentdebatten i natt norsk tid. Hallvard Notaker hevder at selv om Trumps sjanser til å nå det ovale kontor er liten, så trenger den ikke være mindre enn i russisk rulett. Det er som kjent noe de færreste vil begi seg inn på.
Navn: Hallvard Notaker (f. 1976) er historiker og har utgitt flere bøker, blant annet Høyres historie 1975-2005 og Norges historie i 25 ting.
Aktuell med: Amerikansk valgkamp. Image, penger og moderne politikk (Cappelen Damm). I boken tar han for seg det store politiske spekteret i valgkamp-sirkuset, med alt fra image, penger, organisasjon, mediestrategier, TV-reklamer, debatter, meningsmålinger og velgere. Resultatet er en tilgjengelig introduksjon til det sirkuset vi har fulgt det siste året.
Hvorfor valgte du å skrive akkurat denne boken?
Jeg holder en del foredrag og snakker med folk rundt omkring, og de har felles at de vet det mest utrolige om valgkamp i USA. Jeg har forsket på politikk og valgkamper til og fra i 12 år og har lenge hatt et ønske om å gjøre om noe av alt det tørre jeg leser til noe spennende folk kan bruke til å få mer igjen for alt de leser. Alt blir morsommere med skikkelig utstyr!
Kan Trump fremdeles bli president og hva skal eventuelt til for at det skal skje?
Selv om sjansen er liten, trenger den ikke være mindre enn den som gjør at de færreste blir med på russisk rulett. Meningsmålingene har en feilmargin, og hvis alle har det samtidig, eller valgdeltakelsen blir en helt annen enn den pleier, kan det være han vinner. Men skal man vedde med noen, må den som satser på Trump få mer igjen enn den man vedder med.
Hva blir Obamas ettermæle?
Som historiker er jeg ikke noe særlig glad for å spå om slikt, men jeg tror vi kan si nokså sikkert at det tar lang tid før amerikanerne samler seg om et felles syn på ham. Den splittelsen som finnes i dag vil vare lenge.
Hvilken type president vil Clinton eventuelt bli i forhold til sine forgjengere?
Hun har tidligere vist seg som en kompromissvillig, pragmatisk politiker. Hvis hun blir samme type president, betyr det at hun ikke vil stå på barrikadene for de rene seirene, men søke mellomløsninger for å få noe i stedet for alt. Hun er ingen karismatiker og ville slik sett ikke ligge an til å bli det store samlende symbolet, samtidig som jeg ikke ville undervurdert den stoltheten en kvinnelig president ville ha muligheten til å vekke blant mange.
Hva har overrasket deg mest i denne valgkampen?
Hvor dypt Donald Trump har vært villig til å synke. Vi visste fra primærvalgkampen at han ikke er fremmed for direkte konfrontasjoner og personangrep av en karakter kandidater selv aldri har deltatt i, men de siste ukene likner ikke på noe jeg forestilte meg at var mulig. Om han også går inn for å undergrave folks respekt for valgresultatet, slik det ser ut, finnes det knapt ord som er egnet til å beskrive måten han har brukt sin posisjon på.
Hva overrasket deg mest i arbeidet med boka?
Ikke så mye – den bygger på stoff jeg har hatt hodet langt nedi i over et tiår. Men jeg har gjenoppdaget mye jeg synes er gøy. Visste du at Jesse Ventura lagde TV-reklame med actionfigurer da han slo både republikanernes og demokratenes guvernørkandidater i Minnesota i 1998?
Står årets valgkamp som en retning på hvordan valgkampene har utviklet seg i USA, eller vil denne valgkampen bli stående som tidenes mest skitne også om femti år?
Jeg pleier alltid å svare at det ikke er sant at ting bare blir verre. Valgkamp i USA var ikke noe penere på 1800-tallet. Men jeg håper ikke de neste femti årene bringer noe som likner på denne høsten.
Tre egne favoritt-dokumentarbøker som du vil anbefale videre?
Sasha Issenberg: The Victory Lab. (Broadway books, 2012)
Gil Troy: See How They Ran. (Free Press, 1991)
Hunter S: Thompson. Fear and loathing on the campaign trail ’72. (Straight Arrow, 1973)
Foto Notaker: Alf Øksdal/UiO
Hovedillustrasjon: Gage Skidmore / Wikimedia Commons