Debutanten: Marie Aubert

Marie skriver om ulike former for brudd, og om ting som er umulige å rette opp.

 

Marie Aubert, som debuterte med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem tidligere i høst, har laget historier så lenge hun har kunnet lese. Nå er forfatterdrømmen blitt virkelig.

 

 

Debutant: Marie Aubert (37)

 

Aktuell med: Kan jeg bli med deg hjem, Forlaget Oktober

aubert-coverNi noveller om ulike former for brudd, mellom venner, kjærester, ektepar eller foreldre og barn, om skamfølelsen ved å elske mest eller minst, og om de øyeblikkene der vi gjør ting som er umulige å rette opp.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Det interesserer meg hvordan vi reagerer i pressede situasjoner, når vi er redde for å miste noen eller noe som betyr noe for oss. Hvordan rasjonelle, reale folk fulle av gode intensjoner kan oppdage at de også er manipulerende, ondsinnede eller uverdig desperate, og kan gjøre uakseptable ting. Det som er dypt menneskelig, er ikke nødvendigvis så pent.

 

Når skjønte du at du skulle bli forfatter?

Det har jeg nok alltid hatt lyst til, selv om det er litt flaut å innrømme. Jeg tror jeg har lagd historier like lenge som jeg har kunnet lese.

 

Sist leste bok:

This is how you lose her av Junot Diaz, en helt strålende novellesamling om kjærlighet, hjemløshet, sex og utroskap. Og “Hjernen er stjernen” av Kaja Nordengen, som gjør meg målløs over alt hjernen er i stand til.

 

Hvordan jobber du?

aubert-marie-foto-anna-aubertJeg starter med en ganske vag idé om en situasjon, og ender alltid opp et helt annet sted enn jeg trodde. Jeg tenker på veien fra idé til ferdig tekst som å stå og skulle hogge ut en figur av en steinblokk, og du har tenkt at det skal bli en hest, men så begynner du å jobbe deg innover og etter hvert merker du at det er en helt annen hest enn du tenkte, eller kanskje er det ikke en hest i det hele tatt, men noe helt annet. Og til slutt har du en figur som har form og kropp og som du kan finpusse og jobbe med detaljene på. Det er den deiligste fasen.

 

En kulturopplevelse som forandret livet ditt?

Å lese Ronja Røverdatter da jeg var fem-seks. Verden ble aldri den samme.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Sherlock Holmes.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Her er det vel ikke lov å svare annet enn Jon Fosse. Men jeg ville gjerne stukket inn Vigdis Hjorth også.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Utvilsomt mest fest. Tenk så mye nyheter, morsomme boktips, gode kronikker og bra folk jeg aldri ville snublet over uten sosiale medier.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Den svenske twitterkontoen Muralgranskaren, som lager tekster til middelaldermalerier. Noe av det aller morsomste på internett.

 

På bar med Vigdis Hjorth eller middag med Erik Fosnes Hansen?

Begge, siden jeg setter både spising og drikking høyt. Fosnes Hansen velger meny, Hjorth velger bar.

 

 

(Forfatterfoto: Anna Aubert)