Tiden forlag presenterte tirsdag morgen sin svært sterke høstliste, komplett med gamle travere såvel som nye stemmer.
I dag presenterte Tiden sin høstliste, og forlaget stiller med en sterk og variert sådan. På listen er både bestselgende forfattere og debutanter, både innenfor sakprosa og skjønnlitteratur.
Arrangementet ble sparket i gang av Ruth Lillegraven, som leste høyt fra sin nye diktsamling, Sigd. Forfatteren, som i 2013 fikk Brageprisen for Urd, utgir denne høsten en fortelling i diktform om et enkelt, men samtidig storslått liv.
Mens de fremmøtte gomlet på kanelboller, ønsket forlagssjef Richard Aarø velkommen, og startet med å trekke frem nykommerne blant høstens utgivelser.
Nye stemmer
Årets Tiden-debutanter er personer som alle har lang fartstid som skribenter. De arbeider til daglig som tekstarbeider, medieprofessor og kommentator i Dagbladet. Den første boken som blir trukket frem er Espen Yttrebergs Amundsen. En roman.
– Med denne boken kommer du nærmere Amundsen enn noen gang tidligere, forteller Aarø.
Alle kjenner de historiske omstendighetene rundt Amundsens tokt til Sydpolen, men mellom de historiske faktaene ligger det et menneskelig drama. Sett gjennom Roalds øyne kommer leseren tettere på de enorme hindringene han og hans ekspedisjonsmedlemmer måtte overkomme.
– Jeg tror leserne kommer til å bli mektig imponert over denne boken, fortsetter Aarø.
Og mektig imponert tror han også leserne kommer til å bli av Birgit Alms roman, Endelig skal vi le. I et nabolag hvor alle har alt, kjemper en alenemor og student for å bevare et fnugg av integritet i møte med både naboer og NAV.
– Denne boken tar opp et tema som i stor grad er forbundet med skam; nemlig fattigdom. Det er en rapport fra et lite skildret samfunnslag, med skarpe observasjoner og mørk humor.
En annen av disse nye stemmene med lang fartstid er Inger Merete Hobbelstad. Hun arbeider som skribent og litteraturviter, og har tidligere vært del-forfatter i en bok. Men dette er altså hennes første verk. Å leve med Shakespeare tar utgangspunkt i ti av William Shakespeares stykker, og viser hvordan disse verkene fortsatt har mye å fortelle i dag. Stykkene blir knyttet opp til Breaking Bad, Barack Obama, Freud, Knausgård og mye mer.
Mini-bokbad
Det var også duket for to mini-bokbad på tirsdagens pressekonferanse. Linnea Myhre var først i ilden, og det var hennes redaktør Mattis Øybø som badet henne. Hver gang du forlater meg er Myhres tredje roman. Hun har siden sin første utgivelse opparbeidet seg et stort publikum, og forlaget hevder at dette er et nytt, stort steg i hennes forfatterskap.
– Jeg lovet egentlig at jeg ikke ville skrive mer om meg selv, men det var veldig vanskelig, sa Myhre til latter fra salen.
– Men jeg må begynne tett for at boken skal bety noe, fortalte hun videre.
Neste i badet var Janne Stigen Drangsholt. Hun satte seg for alvor på humorkartet i 2015 med Ingrid Winters makeløse mismot. Allerede før den boken ble utgitt tok Henriette Stensrup ut opsjon på filmrettighetene, og siden den gang har Amazon kjøpt opp verdensrettighetene til boken. Men før alt dette skal skje, kommer den frittstående oppfølgeren; Winter i verdens rikeste land.
– Det har skjedd litt i livet til Ingrid siden sist. Alle har blitt eldre, og drømmehuset som de kjøpte over takst i forrige bok viser seg å kanskje ikke være helt perfekt.
På spørsmål om hun kunne tenke seg å skape en Ingrid Winter-triologi eller – kvartett, røper Drangsholt at hun senest i går fikk inspirasjon til en mulig tredje bok.
– Jeg var på dugnad i går, og der er det masse potensial for norsk hverdagshumor. Så jeg er veldig inspirert til å skrive en dugnadsbok. Dessuten hadde det vært kult om bokryggene dannet et bilde, litt sånn som Darth Vader gjør på Star Wars-VHS-ene.
Gamle travere
Ingen stall, hverken på gård eller i forlag, er komplett uten gamle travere. Og Tidens høstliste er intet unntak. Her blir det gjensyn med noen av Norges mest kritikerroste forfatter.
Birger Emanuelsen har allerede utgitt boken Anna og kjærligheten, en bok om håp og forandring i livet til en jordmorveteran uten sykedager. Mens i oktober kommer Gaute Heivoll med sin åttende roman, De skyldfrie. Her møter vi 19 år gamle Sigrid som lengter etter å være noe mer enn seg selv, og en løgn som sakte forvandles til en form for sannhet.
– Vi snakker stort drama og stor litteratur, sier forlaget selv om de to utgivelsene.
Også Henrik Langeland er å finne i høstkatalogen, da med en sakprosabok engasjert av Aker i anledning deres jubileum. I Eventyrerne. En fortelling om Aker i vår tid fronter Kjell Inge Røkke starten på en ny epoke i Akers historie.