Ti bøker på leselista i sommer

(Foto: Thinkstock)

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og for mange er dette den ferien da vi for alvor gyver løs på bokbunkene som har hopet seg opp gjennom året. Kanskje finner du noen lesetips på ukens ti-på-tirsdag-liste?

 

Sommer er lesetid, enten du ferierer ved sjøen, på fjellet, i utlendighet eller rett og slett hjemme på din egen veranda.

Uansett kan det være fint å pakke med seg en god bok eller ti. Her er noen av bøkene undertegnede har i kofferten i sommer:

 

Macbeth

 

1. William Shakespeare: Macbeth

Sommeren er tiden for å fordype seg en klassiker! Og hvorfor ikke velge seg selveste William Shakespeare? Akkurat denne skal jeg lese fordi vi skal diskutere den på lesesirkelens sommerfest.

Da tre hekser spår at han en dag vil bli konge av Skottland, dreper skotske hertug Macbeth kongen og tar tronen selv – blindet av ambisjoner og med en manipulerende kone i ryggen. Jeg leser Macbeth i Edvard Hoems gjendiktning på nynorsk – men med originalteksten trykket på venstresidene hele veien.

 

Sol_hele_natta

 

2. Rebecca Dinerstein: Sol hele natta

Det amerikanske stjerneskuddet av en forfatter kom til Lofoten – og ble norgesvenn. I vår kom boken Sol hele natta, hvor handlingen dels er lagt til New York, dels til Lofoten.

I tillegg til å være fylt av midnattssol og vakre naturskildringer skal denne romanen inneholde både humor, alvor, kjærlighet, poesi – og ikke minst en spennende og original historie. Perfekt sommerlesning, med andre ord!

 

Om_våren

 

3. Karl Ove Knausgård: Om våren

Karl Ove Knausgård hevdet at han aldri mer skulle skrive en roman, etter å ha fullført seksbindsromanen Min kamp. Men Om våren – som skulle være tredje bok i en bokserie med essayistiske tekster om årstiden – er ifølge anmelderne like mye et sjuende bind i Min kamp. Om sommeren utkommer i august – kanskje jeg får med meg den også…

 

De_urolige

 

4. Linn Ullmann: De urolige

Linn Ullmanns roman – hvor hun skriver utleverende og personlig om oppveksten med kunstnerforeldrene Liv Ullmann og Ingmar Bergman – ble en av de store bestselgerne i fjor høst. Boken fikk strålende kritikker, og er nå nominert til Nordisk råds litteraturpris. Denne boken bare MÅ jeg lese i sommer!

 

En_femte_årstid

 

5. Torkil Damhaug: En femte årstid

Ingen sommerferie uten en god krim på solsenga. I år tar jeg med meg den nyeste boken til Torkil Damhaug, som ifølge forlaget er hans aller beste så langt. Og det sier ikke lite! Torkil Damhaug skriver psykologisk krim av høy kvalitet, og i 2011 ble han hedret med Rivertonprisen for Ildmannen. En femte årstid tar utgangspunkt i fire ungdommer som bestemmer seg for å stenge en klassekamerat inne i en nedlagt fabrikk. Handlingen på fabrikken får selvsagt fatale konsekvenser…

 

 

Kaldere_mot_natten

 

6. Britt Karin Larsen: Kaldere mot natten

Med boken Kaldere mot natten avslutter Britt Karin Larsen sin sju bind tykke serie om folket på Finnskogen. De historiske romanene har fått strålende kritikker, og Dagbladets Cathrine Krøger skriver blant annet at ”Det er nettopp denne blandingen av Hamsunsk poesi og gammeldags romanfortelling á la Anne Karin Elstad – serien lanseres ikke tilfeldig som ’Folket på Finnskogen’ – som gjør disse syv bøkene til en kjærkommen sjeldenhet i samtidslitteraturen.”

 

Noveller-i-samling-2007-2014

 

7. Ingvild Rishøi: Noveller i samling

Jeg har lest noen av Ingvild H. Rishøis noveller, og det ga mersmak! Jeg gleder meg derfor til å lese hennes Noveller i samling, som består av bøkene La stå, Historien om Fru Berg og Vinternoveller. I 2014 fikk hun Brageprisen for sistnevnte. Rishøis forfatterkollega Lars Saabye Christensen skriver om henne at  ”Hun skriver presise og gåtefulle noveller, med en helt særegen sensibilitet, som beveger, ryster og fryder leseren.”

 

Skuggasund

 

8. Arnaldur Indridason: Skuggasund

Litt mer krim må med i kofferten, og da velger jeg meg den nyeste boken til den islandske krimforfatteren Arnaldur Indridason. Indridason har skrevet en rekke gode krimbøker om krimhelten Erlendur Sveinsson – som forfatteren selv karakteriserer som ”en typisk nedtrykt skandinav”. Skuggasund er imidlertid en frittstående bok, hvor saken som skal løses har røtter tilbake til annen verdenskrig.

 

trilogien

 

9 og 10. Jon Fosse: Trilogien

Jon Fosse fikk i fjor Nordisk råds litteraturpris for den kritikerroste kjærlighetshistorien om det unge paret Asle og Alida og deres skjebne. Jeg har lest den første boken i trilogien, Andvake, hvor vi følger Asle og Alida gjennom Bjørgvins gater for å finne et sted hvor Alida kan føde sitt barn. Så skjer en forbrytelse. De to neste bøkene i trilogien, Olavs draumar og Kveldsvævd, forteller resten av historien om de to – og om barnet de får.